MIKA ALAS

Riblji restorani Beograd

Adresa: Stari Obrenovački put 14, Čukarica
Beograd Telefon: 011/254-44-48, 063/247-210
Sajt: www.mikaalas.co.rs

4.5/ 5stars

Nadomak Savskog jezera i Ade Ciganlije, između starog obrenovačkog puta i Save, nalazi se restoran Mika Alas. Pre pola veka, ovde je bila ribarska kolibica - stecište zaljubljenika u reku koji su, za svoju dušu i po svom ukusu, od sopstvenog ulova spremali čorbu i ostale riblje specijalitete.

Najveći majstori alaskog umeća u neposrednom susretu sa prirodom nalazili su poseban smisao, a sve je to vremenom izraslo u tradiciju i nezaborav.
Okružen cvećem i tišinom, danas je ovde restoran u novom zdanju, ali starom ruhu sa ribarskim mrežama, vršama, kotlićima, kome je svežina što dopire sa reke sastavni deo ambijenta. Slika velikog naučnika, ali i nosioca Majstorskog pisma ribarskog esnafa Mihaila Petrovića podseća na ime restorana. Da je Mika Alas u Vašem društvu - poručuje se gostima - izabrao bi za Vas najbolju ribu.

A pošto ovaj zaljubljenik u reku, lovac na krupnu ribu, majstor za riblju čorbu i član akademije u Beogradu, Pragu, Bukureštu, Zagrebu, Varšavi i Krakovu, nije u prilici da to učini, gosti moraju da se sami opredele i - ne mogu da pogreše. Tradicija garantuje veliki izbor i vrhunski kvalitet. Po želji, najbolje vrste rečne i morske ribe,pripremljene po receptima starih alasa, ali i po receptima najboljih kuvara sa ruskih dvorova.
Ovde možete pojesti filete jesetre i šnicle morune, jer je ovaj restoran jedini u gradu koji ima te vrste riba. Jagnjetina i teletina ispod sača, ali kuvane sa mlekom, pružaju jedinstven ugodjaj uz bogat izbor domaćih i stranih pića, makedonskih, italijanskih, francuskih, portugalskih, kao i vina najboljih srpskih vinara. Petkom i subotom, muzika primerena ambijentu. Sa akustičnom muzikom uz violinu, gitaru, bas i harmoniku i gosti, a među njima i poznata estradna imena, pevaju o Savi i Dunavu, belom Lenčetu, Emini i sve ono što se pevalo u starim dobrim vremenima.
I zbog tradicije i zbog dobrog raspoloženja u opuštenoj atmosferi, zbog ribe, intimnosti, tišine i mirisa reke, dolaze ovde obični ljudi, ali i poznat svet - diplomate i političari, estradne zvezde i biznismeni...

Svi prihvataju manire Mike Alasa, velikog naučnika koga na reci niko nije razlikovao od običnih ribara.