VISA 4 AUSTRALIJA

Turističke agencije Beograd

Adresa: Nušićeva 4 (I sprat), Stari grad
Beograd Telefon: 063/1386-713, 061/285-2343
E-mail: myvisa4australia@gmail.com

4/ 5stars

Navodimo dokumenta potrebna za podnošenje zahteva za dobijanje svih vrsta viza (iseljeničke, partner, studentske i turističke) za Australiju (sva prateća dokumenta moraju biti prevedena na engleski jezik (ovu uslugu može da uradi i naša agencija)):

- važeći, potpisan pasoš

- popunjen formular

- popunjen vizni upitnik

- 4 fotografije veličine kao za pasoš (stari pasoš), stare do godinu dana

- ako posećujete rođaka ili prijatelja u Australiji - dokaz o australijskom državljanstvu ili stalnom boravku te osobe i njena izjava da je spremna da garantuje za Vaš smeštaj, finansijsku pomoć i Vaš odlazak iz Australije

- ako će Vaš rođak ili prijatelj finansijski podržati Vaše putovanje i boravak u Australiji, morate dostaviti dokaz o primanjima te osobe; to može biti potvrda o oporezovanju, izjava banke ili pismo od njihovog poslodavca

- dokaz o vašem zaposlenju/nezaposlenju i prihodima; morate dostaviti pismo Vašeg poslodavca koje potvrđuje dužinu zaposlenja, platu i poziciju u firmi; u ovom pismu se mora naglasiti i koliko ste plaćenog odsustva dobili i da li Vaš poslodavac garantuje da ćete imati posao kada se vratite; ako ste privatnik, priložite dokaze da je Vaša firma registrovana i da je trenutno operativna

- dokaz o posedovanju nekretnina (najbolji dokaz o imovini je potvrda o plaćenom porezu na imovinu,

- kupoprodajni ugovor, izvod iz zemljišnih knjiga)

- ako sami finansirate putovanje i boravak u Australiji, priložite dokaze o posedovanju fondova kojima imate pristup: ovo može uključiti potvrdu iz banke o trenutnom stanju, platni list ilii dokaz o plaćenom porezu na dohodak (za privatnike); keš se ne prihvata kao dokaz o fondovima ; podrazumeva se da na računu imate više para nego što je potrebno za troškove puta

- za studente uverenje o upisanoj godini, indeks i potvrda da Vam je dozvoljeno odsustvo sa studija

- za decu mlađu od 18 godina, krštenica i, ako dete putuje bez oba roditelja, roditelj(i) koji ne putuje sa detetom mora obezbediti pismenu izjavu o saglasnosti za detetovo putovanje overenu u sudu ili kod notara ili kod službenika ambasade

- za starije od 75 godina - dokaz o zdravstvenom osiguranju za čitav period boravka u Australiji kao i medicinski pregled kojim se utvrđuje Vaša fizička sposobnost za putovanje (po prihvatanju Vaše aplikacije biće Vam savetovano gde i kako da obavite ovaj pregled)

Postoje dve vrste turističkih viza - 676 (obična – mnogo se brže dobije a opet rođak ili prijatelj koji živi u Australiji može da vam finansira put i ostanak) i 679 (ako Vam rođak ili prijatelj finansiraju put i boravak – proces može da traje i mesecima).

Ceo proces od apliciranja do kraja vodi agencija:

- overe dokumenata
- popunjavanje formulara
- lekarski pregledi
- kontaktiranje sa imigracionim
 

Dodatak:

Uobičajeno je da se za dobijanje odgovora o vizi čeka 2-6 nedelja, međutim ukoliko ste sva dokumenta uredno priložili, vizu možete dobiti i za pola sata. Sva dodatna dokumenta (dokaz o nekretnini, rodni list) prvo kopirajte i overite a onda prevedite (originale ponesite na uvid). Izuzetak je dokumentacija koja je izdata isključivo u svrhe dobijanja vize i to su obično potvrde iz vojnog odseka i potvrde o zaposlenju i u tom slučaju prevode se originali. Podrazumeva se da se predaju dokumenta na originalnom jeziku i njihov odgovarajući prevod.

Preporuka:

Ukoliko imate pitanja vezanih za vize, pozovite ambasadu radnim danima 9-11h a to je ujedno i termin za zakazivanje razgovora. Razgovori se zakazaju na 5 minuta razmaka. Operateri su izuzetno ljubazni i spremni da vam daju sve informacije. Ono što oni preporučuju jeste da dostavite svu dokumentaciju koja će vama ići u prilog iako možda nije na zvaničnom spisku. Uglavnom je bitno dokazati da imate razloga za povratak u zemlju.

Trajanje viza

Što se tiče trajanja  vizu uglavonom izdaju na tri meseca, ali je moguće dobiti i na duže (do godinu dana). Možete zatražiti u Australiji novu vizu (i to samo turističku vizu 676) i tako produžiti ostanak, ali postoji mogućnost da budete odbijeni i tada morate napustiti Australiju pre isteka prve vize. Najčešće se dobija turistička viza koja ima ograničavajući uslov 8503 (No further stay) koji zabranjuje produženje vize dok ste u Australiji. Ovo znači da morate napustiti Australiju pre isteka vize i ponovo aplicirati za dobijanje nove vize izvan nje.