Svi znamo da za većinu država Evrope nije potreba viza, a ako želite da saznate za koje sve zemlje vam ne treba viza i par zanimljivih činjenica o nekim od egzotičnih destinacija, u narednim redovima ćemo se i toga dotaći.

Za koje sve zemlje NE treba viza

Srbija se nalazi na 25. mestu po jačini pasoša, što u prevodu znači da državljani Srbije mogu da idu u 64 zemlje bez vize. 32 države od tih su u Šengen zoni i 10 koji su van nje, a to su Moldavija, Rusija, Ukrajina, Vatikan, Albanija, Andora, Belorusija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija.

Ono što mnogi ne znaju jeste da sa srpskim pasošem možete posetiti bez vize i četiri države srednje i severne Amerike, kao i šest država južne Amerike. U te države spadaju Argentina, Brazil, Čile, Ekvador, Peru, Trinidand, Tobago, Kostarika, Kuba, Panama, Sent Vinsent i Grenadini.

Takođe, za 10 azijskih zemalja nije potrebna viza, u koje se ubrajaju Gruzija, Indonezija, Izrael, Japan, Južna Koreja, Kazahstan, Kina, Mongolija, Singapur, Turska. Kao i dve afričke zemlje, Sejšeli i Tunis.

Kuba - zemlja salse, koktela i tompusa

Jedna od prvih stvari koje ljudi pominju, kada pričaju o Kubi, jeste koliko su tamo niske cene i da za jako malo novca se možete odlično provesti i imati jedinstveno iskustvo. Osim toga što je priuštivo mesto, Kuba je prepuna tradicija. Jedna od prelepih tradicija je plesanje po ulicama, na koje možete često naleteti. Iako se možda na prvi pogled čini kao da oni svi zajedno vežbaju pred sam nastup, to, ustvari, nije tako. Njihov ples ima široko rasprostranjena pravila, te je lako, jednom kad naučite ovaj ples, da uživate igrajući sa bilo kim. 

Kuba je dobar izbor ukoliko volite planinarenja i kampovanje. Takođe, ova zemlja je poznata i po svom kristalno čistom moru, pa je odličan izbor za porodični put. Naravno, ukoliko, odete imaćete priliku da probate čuvene kubanske cigarete i koktele. 

Kazahstan - postojbina jabuka i snežnog leoparda

Zanimljiva činjenica o Kazahstanu je da je to najveća država koja nema izlaz na more, ali to ne znači da nema mnoge stvari da ponudi. Kazahstan je veoma pošumljen i pejzaž je vrlo raznolik, te ga mnogi zbog umirujuće prirode i posećuju.

Ukoliko posetite ovu državu, imaćete priliku da vidite “Pevačke Dine“. To interesantno ime su dobile po tome što proizvode određeni zvuk u periodu kada ima vetra. Palata mira, zabavni centar Kan Šatir i kula za posmatranje Bajterek su još neke od znamenitosti koje treba obavezno posetiti. 

Iako je turizam u porastu, Kazahstan se trudi da svoja istorijska mesta očuva i da ih ne menja koliko je to moguće kako bi sami turisti stekli realan i prirodan užitak samog mesta. 

Argentina - od snežnih planina do bujnih prašuma

Ako odete u Argentinu, morate se provozati dolinom Kebrada de Umauake. To je jedna od najlepših vožnji koju možete da priuštite sebi. Tokom iste možete videti stare puteve koji su vekovima korišćeni, a u jednom momentu nailazi se na katedralu u kojoj sviraju muzičari. Ova zemlja je puna dobrih vina, i teško je promašiti u izboru istih.

U Argentini se nalazi biblioteka Ateneo Grand Splendid, koja nadmašuje sva očekivanja. Zbog svog neobičnog izgleda i činjenice da je napravljena u nekadašnjem pozorištu privlači turiste, a pogotovo ljubitelje knjiga zbog raznovrsnosti sadržaja. 

Ukoliko biste, pak, da posetite neku zemlju za koju je potrebna viza, obratite se njihovoj ambasadi u Beogradu za više informacija.