Zatvori

Stari i novi nazivi ulica Beograda

Ukoliko ste ikada imali problema da pronađete ulicu kojoj je odskora izmenjen naziv, ovo je stranica za Vas. Radi Vaše pogodnosti sastavili smo detaljan spisak izmena naziva Beogradskih ulica od 2004. godine pa do danas – uživajte istražujući naš grad!

Izaberite pretragu po starom ili novom nazivu ulice u Beogradu.

Izaberite konverziju


FAQ

Ko je zadužen za promenu imena ulica?

U saradnji sa istorijskim stručnjacima, urbanista i kulturnim radnicima daju se imena ulicama koje do tada nisu imale ime, vraćali su stara imena nekih ulica, menjali su imena onih ulica koje imaju isti naziv i takođe su menjali nazive ulica onih ulica koje su nosile imena ljudi koji su kroz istoriju načinili zlo svome narodu.

Koje aplikacije su najbolje za najtačnije pronalaženje ulica?

Danas ima mnogih aplikacija za snalaženje i pronalaženje ulica, određenih lokala, stanbenih i poslovnih zgrada. Najčeše korišćena aplikacija je Google Maps, a jedno vreme je vrlo popularna bila je i Moovit aplikacija, koja je nekada bila jedina aplikacija koja je pokazivala u koje prevoze do željene lokacije možete da uđete i kada i za koliko stanica treba da siđete. U međuvremenu i Google Maps, zajedno sa ostalim aplikacijama, je napravio tu opciju dostupnom, te sada se za obe aplikacije smatra da su podjednako dobre, iako je Google Maps i dalje popularnija aplikacija.

Ko sve može podneti zahtev da ulica dobije određeno ime?

Ako ste ikada imali nekog na umu za koga mislite da zaslužuje da neka ulica nosi njegovo ime, evo kago možete da dođete do toga. U Srbiji zahtev mogu da podnesu pojedinci, udruženja, grupa građana ili opština. Ukoliko želite da ulica dobije naziv po nekoj osobi potrebno je da sastavite biografiju, razlog zašto podnosite zahtev i odakle-dokle bi se ta ulica prostirala. Vaš zahtev ide do komisije koja razmatra vaš predlog i ukoliko odobre prosleđuju ga dalje Ministarstvu za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Ako i Ministarstvo aminuje vaš predlog, zahtev se prosleđuje dalje do Skupštine grada, a konačnu odluku donose odbornici.

Da li je potrebno menjati dokumenta kada se ime ulice promeni?

Ako ste se ikada našli u situaciji da je ime ulice u kojoj živite promenjeno i sada morate da obnovite vašu ličnu kartu, ne brinite nećete vam biti naplaćen ceo proces izdavanja nove lične karte. S obzirom da se samo naziv ulice promenio a ne i vaše prebivalište to onda ne spada pod Zakon o prebivalištu i boravištu građana, promena naziva ulice i kućnog broja, te vi niste u obavezi da izvadite novi pasoš i novu saobraćajnu dozvolu.