Zatvori

Bonton

U današnjem društvu nažalost vlada verovanje da je poštovanje pravila lepog ponašanja nešto “uštogljeno”, nešto “neprirodno”, nešto “neiskreno”. Mnogi se hvale činjenicom da govore bilo šta što im padne na pamet kada god hoće i ne brinu se kako to utiče na njihovu okolinu. Možda i Vi SAMI tako razmišljate? To je Vaše pravo, ali postavili bismo Vam pitanje: jeste li u skorije vreme imali loše iskustvo u kontaktu sa ljudima? Da li se neko obrecnuo na vas u javnom prevozu, da li Vas je neko laktom gurnuo na ulici, da li vam je neko na šalteru zagorčao život kada ste samo pokušali da završite neki posao? Ako je odgovor “da”, možemo vam gotovo zagarantovati da je ta osoba delila mišljenje da nikome ne duguje lepo ponašanje i da mogu da kažu i urade šta god žele, kome god žele...

Ipak, Bon-ton nije čak ni pitanje dužnosti. Lepo ponašanje nije nešto što dugujete lično drugim ljudima, lepo ponašanje je jedna od retkih stvari koje možete da uradite da odmah i direktno poboljšate svoj život, a kao dodatni efekat i živote ljudi sa kojima dolazite u kontakt. Lepo ponašanje vas pozitivno predstavlja ljudima oko vas, govori da imate samopouzdanja, govori da vladate situacijom, govori da znate šta radite i da ne osećate potrebu da pribegavate uvredama i drugim grubostima da dobijete ono što želite. Činjenica da ste voljni da uložite trud u poštovanje drugih navodi ljude da Vam veruju i ugledaju se na Vas. Možda će ta osoba kasnije da dodje u situaciju u kojoj bi bila gruba prema nekome, ali setiće se onog trenutka kada ste je Vi uvažili i preneće to dalje, dajući drugima primer.

Ako poštujete pravila lepog ponašanja, delovaćete profesionalno što će Vam pomoći u poslovnim poduhvatima. Poslodavci i poslovni partneri pamtiće Vas kao nekoga sa kime je prijatno i efikasno sarađivati, a zaposleni će Vas poštovati i verovati Vam da donesete dobre poslovne odluke.

Tokom vekova napisana su razna pravila na ovu temu. U ovom segmentu pokrićemo mnoga od njih u različitim kategorijama: poslovnom okruženju, porodičnom okruženju, slavljima i okupljanjima, opštem ponašanju i sličnim. Mnoga od ovih pravila su izuzetno precizna i vezana za veoma određene situacije, ali hajde da pođemo od nekih najopštijih pojmova.