Suplementi, kao dodatak ishrani, su odlična stvar za dopunjavanje dnevnog unosa neophodnih nutrijenta. Važno je napomenuti da suplementi ne zamenjuju kvalitetnu ishranu, nego da su isključivo korisni kao dodatak redovnoj i zdravoj ishrani. Postoji više tipova suplementa, a u nastavku možete pročitati o nekim od najpopularnijih među sportistima, rekreativcima i ljudima koji žele da poboljšaju svoje zdravlje.  

Proteini, pre svega

Prvo pominjemo proteine, jer je jedan od najpopularnijih suplemenata. Uzimanje proteina nakon treninga pomaže u obnovi mišićnih vlakana koja su se oštetila tokom vežbanja, a uz sam process obnove potpomažu rastu i razvoju mišića. Posavetujte se sa lekarom ili nutricionistom oko potrebne doze za vas, jer nije svakome potrebna ista doza.

Kreatin

Kreatin se sam po sebi prirodno proizvodi u telu i pomaže kod stvaranja adenozin-trifosfata, odnosno glavnog izvora energije za mišiće. Dodatak kreatina može pomoći kod povećanja snage i performansi tokom treninga, te ga upravo zato mnogi redovno uzimaju pre vežbanja. Naravno, treba dobro istražiti o ovom suplementu iz razloga što nije baš za svakoga, i može sa sobom nositi određene neželjene efekte kod nekih ljudi.

Omega-3 masne kiseline 

Omega-3 je, takođe, jedan od vrlo popularnih suplemenata, i razlog tome je što imaju odličan efekat na kardiovaskularno zdravlje i na regulisanje nivoa holesterola. Osim što ima efekat na fizičko zdravlje, takođe, ima uticaj i na emotivno zdravlje. 

Redovno konzumiranje omega-3 masnih kiselina poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa. Ovaj suplement, osim u apotekama, može se naći i u namerinicama, poput ribe, orašastih plodova i semenki. Tako da ukoliko ne želite da uzimate dodatke u tablemata, ovo je odličan način da unesete omega-3 masne kiseline. 

Multivitamini

Multivitamine vam je sigurno već neko preporučio, ali zašto su oni baš tako važni? Multivitamini pomažu u nadoknađivanju nedostatka hranljivih sastojaka, koji fale u vašoj redovnoj ishrani. Ovaj suplement sadrži kombinaciju minerala i vitamina koji su potrebni za optimalno zdravlje, te ih zato treba redovno uzimati. Svakako, multivitamini nisu zamena za redovnu ishranu i treba ih tretirati isključivo kao dodatak istoj.

Ukoliko vas zanima još detalja o gorepomenutim suplementima ili ukoliko želite da saznate više o nekim drugim suplementima, posavetujte sa farmaceutom.