Prema skorašnjim istraživanjima, dokazano je da prelazak na LED rasvetu može i te kako da obezbedi značajnu finansijsku uštedu, što je od velikog značaja pogotovo u današnje vreme, tj. u doba inflacije.

No, uprkos pozitivnom uticaju koje LED sijalice imaju na okolinu i na štednju novca, ipak postoji nekoliko mitova koji se tiču LED osvetljanja koje je neophodno pobiti. Upravo time ćemo se pozabaviti u narednim redovima.

LED rasveta je preskupa

Tačno je da inicijalno možda morate da platite više za LED sijalice, ali štos je u tome što one manje koštaju na godišnjem nivou. Prosečna cena LED sijalica opada, a one obično trajaju mnogo duže od drugih alternativa iliti halogenih, što u osnovi znači da zamene kupujete dosta ređe nego što biste inače.

LED rasveta bi trebala da izdrži najmanje 15.000 časova, što je ekvivalent korišćenu po dva sata svaki dana narednih 20 godina. Ovaj životni vek je daleko duži nego životni vek obične halogene sijalice.

LED svetlu treba vremena da se zagreje

Ovo jednostavno nije istina. Za razliku od fluorescentnih lampa i onih štedljivih koje se polako pale ili čak možda i trepere, LED sija punom snagom čim se pritisne prekidač. Poseban plus koji ide njima u prilog jeste činjenica da konstantno paljenje i gašenje ne skraću njihov životni vek.

Ugradnja LED rasvete je komplikovana

Dobra vest jeste da velika većina LED sijalica standardnim fasunzima, tj. klasičnim sijaličnim grlima. Ipak, nije zgoreg proveriti dimenzije pre kupovine zato što neke starije LED sijalice znaju da budu veće od halogenih, pa samim time možda neće pasati prvenstveno u laampama.

Važno je napomenuti da LED rasveta nije nikakvo “čudo tehnoligije”. Ona postoji dovoljno dugo da proizvođači znaju kako da ih najbolje prilagode tržištu i zahtevima istog.

LED sijalica ne sija jarko

Nećemo se baviti odnosom lumena i vati ovde, ali sigurno ste čuli da priču da LED sijalice ne sijaju jarko kao one halogene. To jeste bilo tačno u ranim fazama razvoja, ali to više nije slučaj. 

Ako ste ikada dotakli upaljenu halogenu sijalicu, jasno se sećate koliko su znale da budu užarene. Zapravo, halogeno svetlo troši 80% energije na toplotu, dok preostalih 20% se koristi za osvetljenje.

Potpuno druga priča je sa LED-om. Ova rasveta koristi 80% energije za osvetljenje, a ostalih 20% se “traći” na toplotu. U konačnici zavisi koju LED sijalicu pazarite, ali generalno sijaće jarkije negoli halogena.

Sve LED sijalice sijaju belom svetlošću

Isprva, prve LED sijalice odavale su snežno belu svetlost. U međuvremenu, tehnologija je napredovala i danas se mogu naći sijalice od niza nijanse bele, preko tople žute, do svetlo-hladne plave boje. Tačne informacije možete naći na samom pakovanju LED sijalice.

Ako smo vam razbili sve sumnje u vezi sa LED rasvetom i konačno ste spremni da date šansu ovim sijalicama, posetite najbližu radnju elektro-materijala u Beogradu i pazarite osvetljenje koje štedi novac.