Prosto je neverovatno kako jedno zapečenog testa sa paradajzom i sirom može da zaludi čitavu planetu i postane najpoželjnije jelo. U svetu ima bezbroj pica koja gode svakakvim nepcima, ali ovih 5 se po svemu i svačemu izdvajaju od svih ostalih, a evo i zašto.

Slasna istorije pice

Kao najdraži obrok gotovo svih generacija, pica datira iz 1889. godine. Testo nafilovano paradajz sosom i mocarelom, a potom zapečeno, bilo je poznato kao jelo iz kuhinje siromašnih Italijana, tj. sve dok kraljica, Margarita od Savoje, nije šalabrcnula je. Pica, sa sosovima i začinima, poput bosiljka i belog luka, postaje priznata od strane drugih nacija sa dolaskom italijanski migranata u SAD. Ubrzo, pica se raširila van Amerike, postala je omiljeno jelo svih uzrasta, doduše sa različitim nadevima.

Napolitana

Napolitana ili Napolitanska pica je jedna od najtraženijih pica, koja je prijemčiva svima usled mnoštva sastojaka. Ova pica ispunjava sva očekivanja onih koji uživaju u intezivnim ukusima, kojima doprinose sastojci kao što su kobasica, salama, paradajz, luk, pečurke, masline, kukuruz, sir i jaja.

Sicilijana

Pica Sicilijana, koja je najviše po ukusu ljubitelja sira, sadrži mocarelu, čedar, parmezan, gorgonzolu, sušeni paradajz i raznorazne vrste začina. Zasigurno ćete biti oduševljeni delikatnim ukusom stvorenim spojem više topljenih sireva i sušenim paradajzom. Tajna sicilijanske pice se krije u tankoj kori. 

Margarita

Pica imenovana po kraljici, Margariti od Savoje, prema originalnoj recepturi sadrži svega tri sastojka: paradajz, mocarelu i bosiljak. Ova izvedba, Margarita, je voljena od strane Italijana tokom perioda rata i siromaštva, gde su italijanske domaćice na testo stavljale samo sastojke koji su im bili na dohvat ruke.

Njujorška

Sa druge strane okeana dolazi nam Njujorška pica, favorit među najmlađima, ali i svima onima koji uživaju u jednostavnosti. Ova lagana i lako varljiva pica se pravi od paradajza, čedara i luka na tankom razvučenom testu. Takođe, postoji varijanta ove pice sa mlevenom ovčetinom.

Čikaška

Za razliku od svih drugih, Čikaška pica ima potpuno drugačiju strukturu, te zbog svojih visokih ivica i pozamašnog sloja nadeva je poznata i kao pica iz tepsije. Ova pica obično sadrži paradajz, dok joj sir pruža slojevit izgled. Čikaška pica, na koju možete staviti koje god sastojke vam duša poželi, takođe, je pica sa debelom korom.

Ako vam se apetit iznenada otvorio, pogledajte menije picerija u Beogradu i naručite sebi jednu.