U poslednje vreme papirne knjige su ponovo hit, a i postoji valjan razlog za to - one mogu da pozitivno utiču na vaš mozak i zdravlje, naravno, ako je verovati nauci. Stoga, evo samo nekoliko razloga zašto biste trebali da redovno konzumirate, tj. čitate papirne knjige.

Upija se više informacija

Prema studiji koja je predočena u Italiji 2014. godine, čitaoci štampanih knjiga upijaju i pamte više detalja negoli čitaoci elektronskih knjiga, tj. e-knjiga. Istovremeno, ljubitelji papirnih knjiga beleže veće rezultate u drugim područjima, poput empatije, urona u štivo i razumevanja narativa. Naučnici smatraju da je ovaj efekat povezan sa taktilnim osećajem držanja knjige u rukama.

Deca postaju bolji čitaoci

Drugo istraživanje, koje je sprovedeno među decom uzrasta 3 do 5 godina, pokazalo je da deca poseduju manje razumevanja priče kada im roditelji čitaju e-knjigu u odnosu na papirno izdanje iste. Naučnici teorišu da ovo proizilazi iz činjenice da mališanima elektronski uređaji odvlače pažnju, pa se samim time teže usredsređuju na samu priču.

Ne kvare vid

S obzirom da danas mnogi poslovi zahtevaju da zurite u ekran računara gotovo ceo dan, ne bi bilo zgoreg da odmarate oči kad god stignete. Jedno ispitivanje obavljeno među 429 studenata otkrilo je da se skoro polovina njih žalila na zamor očiju nakon čitanja elektronske knjige. Pored toga, e-knjige mogu da dovedu do zamućenog vida, crvenila, suvoće i iritacije očiju. Uz papirne knjige, sa tim problemima se nećete suočiti.

Foto: senivpetro on Freepik

Drže pažnju

Premda nije iznenađujuće, ljudi koji konzumiraju elektronske knjige znaju da budu ometeni daleko lakše, ali razlog tome ne leži u činjenici da im je internet nadohvat prstiju. Čitači digitalnih izdanja obično više vremena provode tražeći ključne reči nego obrađujući ono što pročitaju. Dok sa štampanom knjigom to jednostavno nije izvodljivo. Prosto je nemoguće da budete uvučeni u zečju rupu zvanu internet i društvene mreže.

Zdraviji san

Kada privodite dan kraju, čitanje ili surfovanje internetom na telefonu nikako nije pametno. Naime, raznorazne studije su pokazale da plavo svetlo ekrana može da se igra sa vašim nivoima melatonina. U prevodu to znači da ćete teže zaspati, a kada se budete probudili osećaćete se grogirano. U principu, moždana aktivnost koja dolazi uz čitanje papirne knjige pomaže vam da lakše utonete u san. Dakle, ako biste da se naspavate, držite se štampanog izdanja.

Ukoliko vas je ovo navelo da se ponovo latite papirne knjige, onda pravac do obližnje knjižare u Beogradu kako biste pazarili neki od najnovijih naslova vašeg omiljenog žanra.