Spaziti rane znakove demencije može da napravi veliku razliku, jer ako se demencija dijagnostikuje blagovremeno, postoji šansa da će adekvatna terapija usporiti bolest koja prouzrokuje oštećenje na mozgu. Stoga smo sastavili koristan spisak od 5 ranih znakova demencije.

Šta je demencija?

Ukratko, demencija je progresivni neurološki poremećaj. Kao takav, postoje faze i simptomi koji prate demenciju. Promene su postupne, što daje prostora da, uz rano dijagnostikovanje, ista može da se uspori u određenoj meri.

Na svu sreću rani znakovi demencije se mogu uočiti pre nego što simptomi uzmu svoj “danak” na svakodnevnom životu, kao i samom kvalitetu života. Međutim, katkad nije lako dijagnostikovati demenciju pošto nema jednog jedinstvenog testa, dok rani simptomi umnogome mogu da nalikuju na znakove starosti.

Nedavni gubitak pamćenja

Nedavni gubitak pamćenja je gotovo uvek prvi i najraniji znak demencije. Uključuje zaboravljanje skorašnjih informacija, kao što su zakazani sastanci, imena i brojeva telefona, bez mogućnost pamćenja istih kasnije.

Najprepoznatljiviji simptom gubitka pamćenja jeste neprestano postavljanje istog pitanja ili ponavljanje priča. Gubitak pamćenja učestalo zna da bude izvor frustracije za osobu koja pati od demencije.

Poteškoće sa izgovorom

Jedan od najčešćih simptoma demencije jeste problem sa komunikacijom i izgovorom. Ovo kao posledicu može da ima zlopaćenje sa praćenjem ili pridruživanjem razgovoru, kao i zastajkivanja usred rečenice bez ikakve predstavi o nastavku iste.

U ostale rane znake demencije spada i zaboravljenje vokabulara, te značenja jednostavnih reči ili upotreba istih u pogrešnom kontekstu. Primera radi, osoba koja pati od demencije može da kaže “baciti đubre u smeće” ili da oslovljava svog bračnog saputnika sa “onaj čovek” ili “ona žena”.

Nagle promene raspoloženja

Promene raspoloženja i karaktera znaju da budu povezani sa ranim znakovima demencije. Tu spadaju i zbunjenost, sumnjičavost, bojažljivost, te anksioznost. Na primer, osoba može naizgleda da deluje mirno, a onda vidno uznemirano, te potom ljutito i to u rasponu od svega nekoliko minuta.

Opšta apatija

Depresija ume da bude jedan od prvih ranih znakova demencije. U to se još ubraja i izbegavanje društvenih aktivnosti, prestanak bavljenja hobijem, itd. Osoba istovremeno može da oseća sram zbog ovih silnih promena.

Problemi sa vidom

Rani znak demencije mogu da uključuje i probleme sa vidom. Ovde spadaju poteškoće sa čitanjem, gubitak percepcije ili boja/kontrasta, što može da izazove poteškoće prilikom upravljanja vozilom.

Ovde su navedeni samo neki od najočiglednijih ranih znakova demencije. Ako smatrate da neko iz vašeg okruženja iskazuje ove znake, obratite se nekoj od poliklinika u Beogradu radi neurološkog pregleda.