Kada god čujemo reči fiksni aparatić, gotovo uvek pomislimo na adolescente ili tinejdžere, ali, zapravo, to više nije slučaj. Proteza, laički rečeno, postala je deo svakodnevnice odraslih ljudi. Stoga, evo 5 razloga zašto nikad nije kasno da stavite fiksni aparatić.

Nema starosne granice

Dakle, kao što sam podnaslov kaže, ne možete da bude “prestari” za apartić. Premda je lakše nositi tzv. protezu kao adolescent ili tinejdžer, to ne znači da odrasle osobe ne mogu da imaju sjajne rezultate nakon nošenja ortodonskog aparata.

Ispravljanje zuba zaista nema starosnu granicu. Ako želite da imate zdrav i prav osmeh, možete to dobiti bez obzira na godine.

Vaša usta će biti zdravija

Pošto proteza zahteva dodatan trud prilikom čišćenja i održavanja, vaša sveukupna oralna higijena će se popraviti. Naravno, pod uslovom da imate naviku da perete zube. Kada su vaši zubi pravi, onda se oni lakše čiste. Biće manje tzv. džepova gde plak i baterije mogu da se natalože, pa samim time manji su izgledi da se patite sa karijesom, krunjenjem zuba i drugim stomatološkim poteškoćama.

Kada ispravite zube sa ortodonskim aparatom, takođe ćete odagnati druge zdravstvene probleme koji su povezani za ortodonskim nedaćama, kao što je glavobolja, uhobolja, bol u vilici, digestivni problemi i apneja.

Osećajte se dobro, izgledajte dobro

Kada imate krive zube ili problem sa osmehom, neretko ste stidljivi kada pričate ili se osmehujete. To su klasični znaci nedostatka samouverenja. Kada budete korigovali osmeh, imaćete više pouzdanja u sebe.

U narodu se obično kaže: “Kada se dobro osećate, dobro i izgledate”, a blistavi i pravi osmeh će vam uliti veru u sebe da možete da postignete šta god zamislite.

Izbor je na vama

Kada deca ili tinejdžeri stavljaju protezu, u 90% slučajeva je to odluka roditelja. Sada je izbor na vama, niko vas ne tera na to, sami birate da li želite da nekoga da razoružate osmehom ili ne. Imajte na umu da postoje tzv. “nevidljive proteze”, gde žice i bravice nisu nimalo uočljive, te možete da ispravite zube bez znanja okoline.

Uštedite novac

Fiksni apartići pomažu oko rešavanja ortodonski problema, a uz adekvatnu oralnu higijenu, smanjuju šanse za pojavu karijera, bolesti desnih, skupocenog vađenja zuba, a onda naposletku ugradnje implantanta.

Određeni ortodonski problem, poput lošeg zagriza, može da “tanji” vaše zube, što dalje dovodi do krunjenja, pucanja ili čak gubitka zuba, što će vas na kraju koštati daleko više. Sasvim je jasna računica kako stavljanje fiksnog aparatića može da vam uštedi novac na duge staze.
Ako se sada osećate osokoljeno, onda pravac do najbližeg stomatologa po novi i blistavi osmeh.