Kožna sedišta su jedna od najboljih dodataka koje možete da uzmite za svoj auto. Ona su mekana i udobna, te odaju osećaj luksuza. No, redovno održavanje kožnih sedišta je ključno da bi ista ostala u dobrom stanju. Stoga, evo 5 korisnih saveta za održavanje kožnih sedišta.

Bež'te od sunca

Pored toga što izaziva opekotine, ultraljubičasto svetlo, takođe, može da ošteti kožna sedišta u vašem automobilu. Zato, kad god je moguće, parkirajte auto u garaži ili makar u hladu. Istovremeno, možete da stavite zaštitu od sunca na vetrobransko staklo čim se parkirate. Ona nisu previše skupa, a i te kako mogu da pruže zaštitu vašim kožnim auto-sedištima.

Oštre predmete što dalje

Alat, ključevi i drugi oštri predmeti u vašim džepovima tokom vremena mogu da pocepaju kožu na sedištu. Umesto da držite oštre predmete u džepovima stavite ih u torbu ili pretinac za rukavice dok vozite. Ako prenosite neke glomazne stvari, poput nameštaja, raširite ćebe ili peškir preko kožnih sedišta kako biste ih koliko-toliko sačuvali od habanja.

Redovno održavajte kožna sedišta

Prljavština ume da napravi sitne rascepe i pukotine koje vremenom postaju sve veće i veće. Zato je preporuka da čistite kožna sedišta barem svakih šest meseci kako bi zadržala stari “sjaj”. Taj posao možete da prepustite profesionalcima iz auto-perionica ili možete sami to da učinite. 

Ako budete želeli da sami zavrnete rukave, počnite najpre sa temeljnim usisivanjem. Za ove potrebe možete da koristite kućni usisivač ili mali, prenosni usisivač. Nakon toga upotrebite neko sredstvo za kožu kako biste uklonili svu prljavštinu. Naposletku samo obrišite kožna sedišta i ostavite da se potpuno osuše.

Negujte “svoju” kožu

Posle čišćenja latite se kondicionera za kožu, koji će pomoći da vam kožna sedišta što duže potraju. On sprečava pucanje i habanje, te pruža dodatnu zaštitu od sunca. Ravnomerno ga nanesite i pustite kožu da ga sama upije. Na kraju obrišite višak običnom mekanom mikrofiber krpom. 

Budite uredni

Samim time što ne pravite nered u automobilu sačuvaćete kožna sedišta. Izbegavajte da jedete u kolima ili da ostavljate smeće u istim i postarajte se da je sve cakup-pakum. Naposletku, dobro održavan auto imaće veću tržišnu vrednost od zapostavljenog. 

Ukoliko su vam se kožna sedišta već izanđala, onda se obratite obližnjem auto-tapetaru u Beogradu i pustite da on uradi svoju “magiju”.