Jedna od najkomplikovanijih odluka u životu odrasle osoba uključuje napuštanje svog doma i tranziciju u starački dom, pogotovo kada samostalni život više nije izvodiv ili bezbedan. Veliki stres stvara ideja o promeni i gubitku samostalnosti. No, za mnoge ova tranzicija se ispostavi kao izuzetno blagotvorna. Ovo je 6 benefita života u domu za stare.

Pomoć oko dnevnih obaveza

Jedan od glavnih razloga zašto stare osobe nisu sposobne da žive same jesu poteškoće oko obavljanja svakodnevnih obaveza, poput kupanja, oblačenja, uzimanja terapije ili odlaska u nabavku. Starački domove nude pomoć u vezi sa ovim zadacima, oslobađajući naše vremešne bližnje od toga tereta koji izaziva nepotreban stres.

Aktivna socijalizacija

Sem dosade, drugo emotivno breme u životu samca ili samicu jeste samoća. Čak i seniori koji žive sa nekim od članova porodice neretko su lišeni redovnog druženja sa svojim vršnjacima. Domovi za stare su puni zabave, organizovanih događaja, time pospešujući drugovanje. Učestovanje u takvim aktivnostima pokazalo se kao delotvorno protiv depresije kod starijih, istovremeno pružajući i druge zdravstvene benefite.

Održavanje i čišćenje

Ma, koliko su vaši voljeni neustrašivo samostalni u rođenom domu, gotovo niko ne bi odbio da ne mora da posprema kuću, riba toalet, itd. Osoblje u domovima za stare zaduženo je svo čišćenje, kao i pranje rublja, dosta nalik hotelu, što dalje ostavlja seniorima slobodnog vremena na pretek za druge aktivnosti i odmor.

Priprema hrane

Između kostobolje, slabog vida i povremene zaboravnosti, kuvanje hrane zna da bude otežano, a katkad i opasna odgovornost za stariju osobu, makar se radilo o obroku za jednog. Takođe, izazov je obezbediti sve neophodne nutrijente, te upravo zato starački domovi pružaju obroke i užine tokom čitavog dana, dok se dijetetičari brinu da stanari istih dobijaju samo najbolje iz svakog obeda.

Bezbedno okruženje

Čak i uz određene prepravke, samostalan život može da bude veoma nebezbedan za seniore. Dom za stare pruža bezbedno okruženje, opremljeno rukohvatima, detektorima dima i drugom sigurnosnom opremom. 24-časovni nadzor u isti mah pomaže oko sprečavanja povreda, pokušaja prevare, što je slučaj kada stare osobe žive same.

Neprestana zdravstvena nega

Svaki starački dom ima 24-časovnu zdravstvenu negu, što i te kako može da malo mira i spokoja, što staroj osobi, što porodici. Dok mnogi seniori biraju da posećuju svog izabranog lekara, osoblje doma može da pomogne oko davanja terapije, hitnog medicinskog zbrinjavanja, te davanja opšteg zdravstvenog saveta po potrebi. 

Ako biste voleli da vaš voljeni živi u ovakom okruženju, pogledajte ponudu domova za stare u Beogradu i kontaktirajte ih.