Dozlogrdilo vam je sumorna boja sobe, a ne biste da krečite? Zavese su lak i priuštiv način da podarite sobi novi šmek. No, usled silne dostupne metraže, nije lako znati kako odabrati najbolji štof za zavese. Ukoliko vam je potreban savet za odabir najboljeg materijala za zavese, evo nekoliko smernica koje treba da imate na umu kada pazarite nove zavese.

Prepoznajte različite materijale za zavese

Kada je reč o zavesama, ima pregršt vrsta metraže koje možete da izaberete. Materijal koji uzmete direktno će uticati kako zavesa visi, kao i koliko je izdržljiva i laka za održavanje. Otuda je važno da promislite o različitim vrstama štofova pre nego što se date u potragu za dezenom.

Poliester je najrasprostranjeni materijal za zavese. Veoma je popularan i tražen zato što je cenovno pristupačan, lako periv i dugovečan. Ako tražite štof za zavese koji nije zahtevan za održavanje, onda je ovo pravi izbor za vas.

Lanene zavese su sjajne ako tražite lagani materijal za svoj prostor. One su vazdušaste, ali istovremeno odaju dojam posebnog kroja, čineći da bilo koji prostor izgleda daleko elegantnije nego što možda jeste.

Čipkane zavese, takođe, nude svetao i živahan osećaj u sobi. Poput lanenih, čipkane zavese su isto lagane, te pružaju izvesnu privatnost bez da zaustavljaju bilo kakvu svetlost. Drugi popularni materijali za zavese uključuju pamuk, svilu i somot.

Razmotrite svoje potrebe

Da li ste zainteresovani za zavese zarad funkcionalnosti, estetike ili jednog i drugog? Odgovor na ovo pitanje može vam pomoći da suzite izbor materijala za zavese na onaj koji bi vam najviše odgovarao.

Ako vam je estetika na pameti, solucija su vam lagane zavese, poput lanenih ili čipkanih. Ako pak želite da sprečite prodiranje sunčeve svetlosti, onda možda treba da se odlučite za neku mešavinu poliestera.

Uzmite u obzir prostor

Kada se radi o zavesama, određeni štofovi bolje stoje u određenim prostorijama. Na primer, zavese od poliestera su izvrsne za spavaće sobe zato što kontrolišu svetlo, dok lanene zavese pružaju divan ambijent rasute svetlosti u dnevnim sobama.

Zato pre kupovine razmislite o tome gde želite da okačite svoje zavese i da li će izabrani materijal uveličati prostor ili ne.

Presuda o najboljem materijalu za zavese

Naposletku, kada je reč o zavesama, izbor je neograničen, ali neki materijali bolje se uklapaju u određene prostore nego pak drugi. Kada prostudirate solucije i odlučite se kako da ulepšate svoje dom, onda pravac do prodavnice metraža u Beogradu i pazarite taj materijal odmah.