Leto je uveliko tu, a s njim i paklene vrućine. One ne samo da mogu da uzmu danak od vozača, nego i od njegovog automobila. Ako je auto dosta vremena izložen suncu, ultraljubičasti zraci mogu da prouzrokuju oštećenje boje automobila, kao i samog enterijera. Kako biste ovome stali na put najočiglednije jeste da vozilo držite parkiranim u natkrivenom delu. No, ovo nije uvek moguće ili praktično, pa jedino što vam preostaje jeste da vodite malo više računa i pokušate da umanjite bilo kakvo oštećenje.

Stoga, evo nekoliko praktičnih saveta kako da zaštitite auto od ekstremnih vrućina.

Redovno pranje

Učestalo pranje automobila smanjiće štetu učinjenu od strane sunca. Na primer, ako imate nataloženu prljavštinu na automobilu, sunce će to dodatno “ispeći” i samim time otežati uklanjanje. Ukoliko su vam kola parkirana napolju, nije zgoreg da ih jednom nedeljno oterate do auto-perionice, gde će ih temeljno oprati.

Poliranje nakon toga

Nakon što ste oprali auto, bilo bi pametno da nanesete sloj voska. On ne samo da će pomoći da vaš četvorotočkaš zasija, nego će ga i čuvati od sunčevih zraka kao zaštitni sloj za samu boju automobila.

Vetrobranska zaštita od sunca

Ne morate da potrošite silan novac da biste kupili pristojnu vetrobransku zaštitu od sunca. Ona je sjajno rešenje za zaštitu tapacirunga kada je auto parkiran na suncu.

Parkiranje u hladu

Kada uparkiravate kola, pokušajte da pronađete mesto van sunčeve svetlosti, poput garaže ili parkinga u okviru zgrade. Na taj način sačuvaćete enterijer i eksterijer auta. Ako nemate pristupa hladovitom mestu, uvek možete da koristite ceradu kako biste zaštitili auto od sunca i vrućine, pogotovo ako ne planirate da vozite određeno vreme.

Presvlake i obloge

Auto-presvlake i obloge štite tapacirung tako što smanjuju oštećenje učinjeno direktnom sunčevom izlaganju. Takođe, one će se koliko-toliko pobrinuti da sedišta budu hladna tokom letnjih meseci.

Provera pritiska u gumama

Studije su pokazale da užareni trotoari mogu da izazovu da nedovoljno napumpane gume eksplodiraju ili pretrpe oštećenja. Zato obavezno s vremena na vreme proverite pritisak u gumama kako biste bili sigurni da su napumpane u pravim granicama.

Zamena tapacirunga ili guma ili čak novo farbanje auta zna da bude skupoceno, što dalje može da utiče na preprodajnu cenu. Stoga, nije na odmet usvojiti od ovih saveta za zaštitu automobila od ekstremnih vrućina, jer, kako kaže naš narod, bolje sprečiti nego lečiti.