Ako imate dijabetes, redovne posete oftalmologu su obavezne. Visok šećer u krvi može da dovede do problema kao što su zamućen vid, katarakta, glaukom, retinopatija. Zapravo, dijabetes je glavni uzrok gubitka vida kod osoba između 20 i 74 godina. Stoga, evo šta treba da znate o uticaju dijabetesa na vid i kako isti možete da sprečite ili barem da umanjite.

Dijabetičari, oprez!

Dijabetesna očna bolest je grupa oboljenja oka koja utiče na ljude koji imaju dijabetes. U to spadaju dijabetesna retinopatija, dijabetesni makularni edem, katarakta i glaukom. Studije su pokazale da dijabetičari imaju duplo više šansi od nedijabetičara da razviju očne bolesti, poput glaukoma ili katarakte.

Kako sprečiti, a ne lečiti?

Ukoliko bolujete od dijabetesa i ne vodite računa o tome, rizikujete da dođe do oštećenja očiju, koje može prouzrokovati gubitak vida ili slepilo, a onda svaka dioprija će biti uzaludna. Držanjem glukoze u krvi, krvnog pritiska i holesterola pod kontrolom, vaše oči će biti duže zdravije.

Zdrava ishrana i redovno vežbanje pomoći će oko mnogih zdravstvenih segmenata, uključujući i zdravlje očiju. Ako pušite, bilo bi poželjno da prestane ili barem da počnete da se odvikavate od pušenja. Dijabetičari pogotovo moraju da idu na redovno kontrole kod oftalmologa kako bi se na vreme spazile bilo kakve promene. Uz primerenu negu, rizik od gubitka vida može da spadne na 5%.

 

Redovna kontrola pod moranje

Godine mogu da prođu pre nego što ostanete bez vide “zahvaljujući” oboljenju kao što je dijabetesna retinopatija. Neretko nema nikakvih znakova koji ukazuju na dijabetesnu očnu bolest, što znači da dok primetite simptome može doći do nepovratnog oštećenja.

Zato je veoma važna godišnja poseta oftalmologu radi opsežnog pregleda. Oči se pregledaju kroz raširene zenice kako bi se videla pozadina oka, kao i retina, makula, optički nervi i krvni sudovi. Merenjem očnog pritiska može da se izvrši provera za glaukom.

Ako imate dijabetes i niste zakazali očni pregled, krajnje je vreme. Pronađite koja je oftalomoška ordinacija najbliža vama i posetite ih što pre.