Verovali ili ne, uz malo truda je apsolutno moguće da vaše bele patike opet zasijaju kao kad su tek kupljene. U nastavku će biti objašnjene najpraktičnije metode čišćenja belih patika. 

Kako da bele patike izgledaju kao nove?

Pre svega treba ukloniti sve, malo veće, komade prljavštine, kao što su kamenčići ili grumeni blata. Nakon što ste to odradili, pripremite toplu vodu pomešanu sa deterdžentom za pranje sudova. Zatim je potrebno uzeti pastu za zube i staviti je, po malo, na prljave delove patike. Starom četkicom za zube, koja je prethodno umočena u rastvor tople vode i deterdženta, nežno utrljajte celu površinu patika, dok ne vidite da prljavštine više nema. Potom slobodno isperite toplom vodom i ostavite da se patike osuše. Jednom kada budu suvu, videćete da vaše bele patike izgledaju kao nove.

Šta ako deterdžent i pasta nisu dovoljni?

Ukoliko deterdžent i pasta za zube jesu odradili neki deo posla, ali vi niste u potpunosti zadovoljni, ono što možete da iskoristite je varikina. Pre svega proverite da li je patika, koju planirate da očistite, pogodna za beljenje. Ukoliko jeste, vaš sledeći korak bi bio da rastvorite varikinu u vodi u razmeri 1:5 i pažljivo ga nanesete na patike. Nakon što ostavite da deluje 5 do 10 minuta isperite patike toplom vodom.

Ako nemate varikinu, postoji rešenje i za to. Kao zamenu možete da koristite pastu od sode bikarbone. Pasta se dobija tako što pomešate dve kašike sode bikarbone sa vodom i dobijete gustu pastu. Pastu od soda bikarbone treba utrljati četkicom za zube na željene delove patika i ostaviti da deluje 30 minuta. I kao i do sada, posle isprati toplom vodom i ostaviti bele patike da se osuši na vazduhu. 

Za sve muke sa patikama i drugom obućom, odaberite svog obućara u Beogradu, a on će dati sve od sebe da ih vrati u prvobitno stanje.