Odgovarajući radni sto može imati veliki uticaj na vašu produktivnost, zdravlje i udobnost. Najvažniji faktor jeste visina samog stola koja odgovara vaše telu i radnoj poziciji. U narednim redovima možete pročitati o par načina na koji možete da odaberete radni sto baš po vašoj meri.

Ergonomija je ključna

Pravilan položaj tokom rada je ključan kako bi napetost mišića bila minimalna, samim tim i rizik od bola u predelu leđa. Generalno, trebali biste biti u stanju da sedite za stolom sa savijenim laktovima pod pravim uglom, a vaša podlaktica treba da bude paralelna sa podom. 


Prilagodite visinu radnog stola

Sama visina stola koja je idealna za vas, dosta zavisi od same vrste posla kojim se bavite. Ukoliko koristite desktop računar, nađite sto koji vam daje dovoljno prostora da lako postavite tastaturu i miš tako da gore pomenut položaj tela bude ispravan. Mnogi moderni radni stolovi danas imaju mogućnost podešavanja visine, te ako vam je dosta sedenja sada imate opciju da stojite i radite. 


Proverite visinu stolice

Ukoliko vam je visina stola savršena po meri, a opet nešto nije kako treba, onda je verovatno do stolice. Kao sto, i stolica ima veoma važnu ulogu kod vašeg pravilnog držanja. Zato je najbolje birati stolicu kojoj može da se podešava visina i naslon. Idealan položaj nogu dok sedite jeste da vam stopala budu postavljena ravno na pod, dok su kolena trebaju biti pod pravim uglom. 

Ukoliko niste uspeli da nađete sto po vašoj meri u radnjama, predlažemo da napravite jedan po vašoj meri. Ako vam se to čini kao dobra ideja predlažemo da posetite stolarske radnje u Beogradu, koje će napraviti sto baš po vašoj viziji..