Perike od prirodne kose pružaju neverovatnu mogućnost da transformišete svoj izgled sa stilom i samopouzdanjem. Kako biste bili sigurni da vaša perika sačuva predivni sjaj, bitno je pravilno je održavati i negovati. U ovom tekstu možete da pročitate par korisnih saveta kako da pravilno održavate vašu periku od prirodne kose.

Češljanje perike od prirodne kose

Kao i svaka prirodna kosa, i vaša perika zahteva redovno češljanje. Najbolje je da koristite češalj sa širokim zupcima ili četku sa mekim vlaknima, kako biste bili sigurni da nežno češljate kosu. Da biste nanosili najmanje štete, tj. kako ne biste kidali vlasi kose, treba krenuti sa češljanjem od krajeva ka korenu. Redovnim češljanjem perika izgleda glatko i smanjuje se mogućnost mršenja kose.

Pranje perike

Svakako periku treba prati redovno, ali kao i regularnu kosu, ne treba je prati često kako ne bi došlo do oštećenja vlasi. Kako biste pravilno i sigurno oprali periku, koristite neki blaži šampon po vašem izboru i toplu vodu. Nakon toga je treba isprati temeljno i pažljivo ukloniti višak vode. To možete najbolje uraditi tako što ćete laganim pokretima pritisnuti kosu peškirom, bez uvijanja ili gužvanja.

Hidratacija i kondicioniranje

Perike od prirodne kose treba redovno hidrirati kako bi ostale mekane i sjajne. Za takve perike je potrebno upotrebljivati kvalitetne regeneratore ili hidratantni sprej za kosu, i naravno, potrebno je ravnomerno naneti na svaku vlas. Proizvod treba da ostane nekoliko minuta pre ispiranja. Na ovaj način doći će do bolje hidratacije kose i sprečavanju suvoće i kidanja vlasi.

Zaštita od toplote

Ukoliko želite da isfenirate ili uvijete periku, prvo treba naneti toplotnu zaštitu, kako bi kosa bila zaštićena od toplote. Kada pređete na stilizovanje kose, najbolje bi bilo da koristite termičke alate, poput pegle ili figara, uz umerenu temperaturu. Svakako treba izbegavati pregrejane aparate i dugo izlaganje toploti.

Perike možete kupiti online, ali je najbolja opcija da posetite neku od prodavnica perika u Beogradu, kako biste uživo mogli da procenite koja perika vama najbolje leži, kao i mogućnost dobijanja profesionalnih saveta i preparata.