Ukoliko ste ikad imali biljke u bašti, sigurno ste se susreli sa velikim problemom zvani “puževi“. Ovi mali ljigavi stvorovi mogu da naprave veliku štetu vašim biljkama, tako što iza sebe ostavljaju izgrižene listove i nepovratno oštećene plodove. Ali, naravno, za svaki problem postoji i rešenje. U daljim redovima možete pročitati o nekoliko načina na koje možete da se rešite puževa u vašoj bašti. 

Neprijateljsko okruženje

S obzirom da puževi vole vlažno zemljište, važno je održavati baštu dobro dreniranom, uz redovno čišćenje mrtvog lišća i ostalih organskih materija, kako ne bi zadržavali vlagu i pravili sklonište za puževe. Takođe, možete otežati put puževima tako što ćete postaviti staze ili prepreke od grubog peska ili piljevine oko biljaka da biste otežali pristup puževima. 

Specijalne trake

Odličan način zaštite od puževa je, takođe, postavljanje barijera oko biljaka, uz pomoć specijalnih traka koje se mogu naći u bilo kom baštinskom centru. Ove trake se koriste tako što se oblože oko stabljike određene biljke i time sprečavate puževe da se popnu na biljku. Ukoliko vam treba brzo rešenje bez odlaska u radnju, možete postaviti konzerve ili polomljeno staklo zakopano u zemlji oko biljaka. Puževe će ovo odvesti na drugu stranu i neće želeti ni da priđu vašim biljkama. 

Prirodne zamke

Ako su vam draže prirodne zamke, onda je zamka sa pivom odličan izbor za vas. Naime, puževe privlači pivo i ukoliko postavite posudu sa pivom, puževi će se nakupiti u toj posudi i vi, na jednostavan način, možete samo da ih pokupite i uklonite. A ako želite da koristite prirodne sastojke za odbijanje puževa, onda možete koristiti limunov sok ili mlevenu kafu. Limunov sok i mlevena kafa odbijaju puževe, te neće ni hteti da napadaju vašu baštu. 

Takođe, možete potražiti neke određena hemijska sredstva za obranu od puževa u poljoprivrednim apotekama u Beogradu, koje mogu efikasno da uklone puževe iz vaše bašte, a i njihovu želju da se vrate.