Subota je veče. Sedite u baru i uživate sa prijateljima u nargili, praveći kolutove dima u vazduhu. No, da li ste se ikada zapitali odakle potiču ti čarobni dimovi iz te izvitoperene “boce”?

Sa dalekog istoka

Nargila, koja je modifikacija tzv. huke, vuče korene iz srednjeg veka. Vodena lula, koju držite u nargila baru, izumljena je u XV veku u Mogulskom carstvu, današnjoj Indiji. Glavni i primarni lekar Akbara Velikog, najpoznatijeg i najvećeg vladara gorepomenutog carstva, zaslužan je za izum po imenu nargila.

Ono što je zanimljivo jeste koliki put je prevalila nargila pre nego što je “zavredela” svoje barove. Najpre se iz Indije zaputila ka Persijskom carstvu, gde je mehanizam dalje prepravljen, tj. unapređen pod vladavinom dinastije Safavidi. Upravo zbog ovih persijskih preinaka u dizajnu danas prepoznajemo nargilu kao takvu.

Pad i ponovni procvat

Dok je na ovim prostorima rasprostranjen termin nagrila, na Istoku i dalje je upotrebi huka. Drugi nazivi za ovo lulu užitka jesu shisha, goza, itd. Početkom XVIII veka i dolaskom bidi cigareta u Indiju, pušenje shishe je drastično opalo.

Njeno oživljavanje desilo kasnih devedesetih godina prošlog veka, kada se nagrila rasprostranila iz zapadne Azije, severne Afrike i jugoistočne Azije na delove Evrope, Rusije i severne Amerike. Zahvaljujući svom atraktivnom dizajnu i raznoraznim ukusima, u nekoliko evropskih zemlja nagrila je pronašla svoje mesto u kafićima, gde se služila uz kafu i čaj.

Arome za merak

U XXI veku nagrila je postala poslednja reč mode za mnoge. Ljudi su počeli da puše nargilu zajedno i razgovaraju o svojim životima. Na ovaj način shisha je postala sjajan vid solicijalizacije. 

Kao rezultat toga, duvanska industrija se prionula na posao kako bi što pre na tržište izbacila nove arome za vodene lule, poput voća, čokolade i mente, koje su odmah postale neverovatno popularan oblik konzumacija duvana među mladima širom sveta. Jedan od glavnih razloga za popularnost nagrile leži u tome što se smatra da je bezbednija od pušenja cigareta ili žvakanja duvana.

Ako biste da iskusite delić viševekovne istočnjačke kulture, onda posetite neki od nargila barova u Beogradu sa prijateljima i provedite se kao nikad pre, jer shisha to svakako osigurava.