Svako vozilo ima drugačije lampice na instrument tabli, broj i dizajn samih lampica zavisi od modela vozila i proizvođača. Lampice na instrument tabli su veoma važan deo vozila i bitno je dobro upoznati se sa njima, da u slučaju da se neka od njih upali vi znate na koji način da postupite. 

Problem sa motorom

Prva lampica na instrument tabli koju ćemo pomentu, a koju nikako bi trebalo ignorisati ukoliko zasvetli, jeste lampica koja upozorava na problem sa motorom. Uglavnom dizajn nalepnice je tako napravljen da je jasno stavljeno do znanja da je motor u pitanju.

U slučaju da lampica za motor treperi ili svetli, to ili znači da vam je motor preopterećen ili da je problem u sistemu ubrizgavanja goriva. U ovakvim situacijama treba odmah reagovati, jer se motor i delovi motora brže troše, a kasnija popravka nije jeftina. 

Kočnice

Druga bitna lampica je vezana za veoma ključan deo vozila za sopstvenu i tuđu bezbednost, u pitanju je lampica za kočnice. Ona ukazuje da problem postoji sa kočionim sistemom. Možete je prepoznati po slici kočione pločice koja se na njoj nalazi.

Ignorisanjem ove lampice na instrument tabli možete dovesti sebe, ali i druge učesnike u saobraćaju, u opasnost, jer postoji mogućnost da potpuno izgubite mogućnost kočenja. Upravo zato kada vidite da se ova lampica upalila treba odmah delovati, pronaći srž problema i rešiti ga. 

Nivo ulja

Vaše vozilo bez ulja ne bi moglo da funkcioniše, te zato i postoji lampica na instrument tabli koja vas upozorava kad je nivo ulja nizak. Ukoliko vidite da vam je zasvetlela ova lampica, predlažemo da, što je pre moguće, proverite nivo ulja i dolijete ako treba. 

Takođe je moguće da je ulje počelo da curi, te bi trebalo odmah naći način da se to sanira. Ako ova lampica na instrument tabli bude ignorisana, to može dovesti vas i vaš auto u veliki problem, kao što je pregorevanje motora. 

O lampicama možete da razmišljate kao o glavnim indikatorima zdravlja vašeg vozila. Paljenje lampica je dobra stvar, koliko god da nije prijatna, jer na taj način se sprečava nastanak mnogo većeg problema. A kad problem rešite, zakažite kod auto-električara da vam resetuje instrument tablu, i pomogne ukoliko imate bilo kakvo dodatno pitanje ili problem.