Svako od nas se nekad zapitao na kojoj ruci se nosi verenički prsten i zašto baš na toj. Tradicije i običaji variraju širom sveta, ali postoji nekoliko glavnih pravila i zanimljivih istorijskih razloga koji oblikuju odluku o tome koja ruka će krasiti ovaj simbol ljubavi.

Vena amoris

U zapadnim kulturama, poput Sjedinjenih Američkih Država i većeg dela Evrope, verenički prsten tradicionalno se nosi na domalom prstu leve ruke. Ova praksa ima svoje korene u drevnom verovanju da postoji vena, vena amoris, koja direktno povezuje srce i ovaj prst, simbolizujući jaku emotivnu vezu između partnera. Ova romantična ideja postala je duboko ukorenjena u kulturi i ostala je prisutna tokom vekova.

Tradicije istočnih zemalja

S druge strane, u nekim istočnim zemljama, kao što su Rusija i Indija, verenički prsten nosi se na desnoj ruci. Ovde odluka je često povezana s tradicijama i verskim običajima. Na primer, u pravoslavnoj ruskoj crkvi, venčani prstenovi se obično nose na desnoj ruci tokom ceremonije, a zatim se prebacuju na levu ruku nakon venčanja. U Indiji, nošenje prstena na desnoj ruci, takođe, je uobičajeno, a veruje se da to donosi sreću i prosperitet.

Međutim, važno je napomenuti da se u savremenom dobu, sa sve većim mešanjem kultura i globalizacijom, tradicije često prepliću i prilagođavaju. Mnoge dame danas biraju da prate lične sklonosti ili prosto modne trendove kada je u pitanju na kojoj ruci nose verenički prsten.

Konačno, nebitno na kojoj ruci nosite verenički prsten, ono što je najvažnije jeste snaga i ljubav koju on simbolizuje između dvoje ljudi. Bez obzira na tradicije ili običaje, verenički prsten je jedinstveni izraz ljubavi i posvećenosti između partnera. A za pravi izbor ovog jednistvenog izraza ljubavi možete posetiti zlatare u Beogradu, gde možete naći veliki izbor prelepog vereničkog prstenja i sigurno ćete naći nešto što je vredno vaše ljubavi.