Perike su postale nezaobilazan modni dodatak za mnoge žene, posebno za one koje žele da promene svoj izgled bez trajnih promena. Bilo da se nose za posebne prilike, kao deo kostima, ili jednostavno kao modni eksperiment, važno je znati od čega se perike prave kako biste mogli doneti najbolju odluku prilikom kupovine.

Ljudska kosa

Perike napravljene od ljudske kose su najcenjenije zbog svog prirodnog izgleda i osećaja. Ljudska kosa omogućava najveću fleksibilnost jer se može šišati, farbati, uvijati i ravnati kao prirodna kosa. Ove perike su idealne za žene koje žele da perika izgleda što prirodnije i koje planiraju da je često stilizuju. Remy kosa je najkvalitetnija vrsta ljudske kose koja se koristi za izradu perika. Svaka vlas kose je poređana u istom pravcu kako bi se izbeglo petljanje i kako bi perika izgledala što prirodnije. Remy kosa zadržava svoje prirodne karotinske pločice, što joj daje dodatni sjaj i mekoću. Ne-Remy kosa je takođe prirodna, ali se često meša i poređuje nasumično, što može dovesti do većeg petljanja. Ne-Remy kosa je obično jeftinija od Remy kose.

Sintetička vlakna

Sintetičke perike su popularne zbog svoje pristupačnosti i raznovrsnosti. Napravljene su od veštačkih vlakana kao što su akril, poliester i PVC. Ove perike dolaze u širokom spektru boja i stilova i često su unapred stilizovane, što ih čini lakim za održavanje. Kanekalon je jedno od najkvalitetnijih sintetičkih vlakana koje se koristi za izradu perika. Ima sličnu teksturu kao ljudska kosa i može se toplinski oblikovati do određenog stepena. Međutim, ne može se farbati. Toyokalon je drugo popularno sintetičko vlakno. Ova vlakna su mekša i svetlucavija od Kanekalona, ali su manje otporna na toplotu. Futura vlakna su termalno otporna sintetička vlakna koja mogu podneti visoke temperature, što omogućava stilizovanje peglom za kosu ili uvijačem.

Prirodna vlakna

Pored ljudske kose i sintetičkih vlakana, za izradu perika koriste se i prirodna vlakna kao što su konjska dlaka, vuna i pamuk. Ovi materijali se češće koriste za specijalne namene, kao što su scenski kostimi ili istorijske rekonstrukcije. Konjska dlaka se koristi za izradu perika zbog svoje čvrstoće i otpornosti. Takođe se koristi za izradu umetničkih četki i nekih muzičkih instrumenata. Vuna se koristi za izradu specijalizovanih perika, posebno u industriji scenskih umetnosti. Ova vlakna su mekana i mogu se oblikovati u različite stilove. Pamuk se retko koristi za izradu perika, ali se može koristiti kao dodatni materijal za poboljšanje udobnosti nošenja perike.

Prednosti i mane različitih materijala

Svaki materijal ima svoje prednosti i mane, i izbor materijala zavisi od vaših potreba i preferencija. Ljudska kosa izgleda i oseća se prirodno, što je čini idealnom za svakodnevno nošenje. Može se stilizovati na različite načine, uključujući šišanje, farbanje, uvijanje i ravnanje. Uz pravilnu negu, perike od ljudske kose mogu trajati duže od sintetičkih. Međutim, perike od ljudske kose su skuplje i zahtevaju više pažnje i nege kako bi zadržale svoj izgled i kvalitet. Sintetičke perike su obično jeftinije, manje zahtevne za održavanje i često su unapred stilizovane. Dostupne su u širokom spektru boja i stilova. Ipak, sintetičke perike ne mogu se šišati, farbati ili oblikovati kao ljudska kosa, i manje su dugotrajne.

Kako odabrati pravu periku za sebe?

Prilikom izbora perike, važno je razmotriti nekoliko faktora kako biste našli onu koja najbolje odgovara vašim potrebama. Razmislite zašto želite periku. Ako je planirate nositi svakodnevno, možda je bolje investirati u periku od ljudske kose. Za povremeno nošenje ili specijalne prilike, sintetičke perike mogu biti idealne. Odredite koliko ste spremni da potrošite. Ljudska kosa je skuplja, ali traje duže i može se stilizovati. Sintetičke perike su pristupačnije, ali imaju ograničene mogućnosti stilizovanja. Odaberite stil i boju koji odgovaraju vašoj prirodnoj kosi ili eksperimentirajte s nečim novim. Sintetičke perike nude širok izbor boja i stilova. Proverite kako perika pristaje i koliko je udobna za nošenje. Osnova perike treba biti lagana i prozračna kako bi se izbegla iritacija kože.

Održavanje perika

Bez obzira na materijal, pravilno održavanje perike je ključno za njenu dugovečnost i lep izgled. Redovno čistite periku prema uputstvima proizvođača. Ljudsku kosu perite blagim šamponom i regeneratorom, dok sintetičke perike zahtevaju specijalne proizvode. Kada ne nosite periku, čuvajte je na mestu bez prašine, najbolje na stalak za perike kako bi zadržala oblik. Pazite na prekomerno stilizovanje. Ljudsku kosu možete oblikovati termičkim uređajima, dok sintetičke perike zahtevaju oprez pri izlaganju toploti.

Perike su fantastičan način da eksperimentišete sa svojim izgledom i izrazite svoj stil. Bilo da se odlučite za prirodnu ljudsku kosu ili praktična sintetička vlakna, važno je znati prednosti i mane svakog materijala. Pravilno održavanje i odabir prave perike može vam pomoći da postignete željeni izgled i da se osećate samopouzdano i stilski. Ako ste zainteresovani za savetovanje i kupovinu perike, posetite specijalizovane prodavnice. Uživajte u istraživanju sveta perika i pronađite savršenu za sebe!