Svaki put kada pročitate neki recept za kolače ili pogledate klip na Jutjubu, sigurno primetite da tokom pečenja upotrebljavaju pek papir iliti papir za pečenje na plehovima. Verovatno vam je u datom trenutku palo na pamet zašto koriste papir za pečenje i da li je on neophodan. Ova i mnoga druga pitanja možda vas muče i otuda dajemo odgovore o važnosti papira za pečenje, koje upotrebljavaju čak i profesionalni pekari i poslastičari.

Nema više lepljenja

Keksići i kolačići pečeni na papiru za pečenje prosto sami od sebi skliznu sa lista papira. Kalupi za torte obloženi pek papirom omogućavaju da se iste lakše izvade iz samih kalupa. Dakle, ako ne upotrebljavate papir za pečenje, imaćete poteškoća da skinete sa pleha vaše poslastice, jer će se nesumnjivo zalepiti.

Smanjuje razlivanje

Skoro da nema ništa gore nego kada se tečna smesa za kolačiće razlije. Pek papir daje bolje prijanjanje smesi, što dalje sprečava razlivanje. Pritom, što su keksići deblji, to su mekaniji u sredini.

Kraj ribanju

Smučilo vam se da uklanjate zagorele delove kolačića i keksića sa plehova i tepsija? Naravno da jeste! Ako ove posude prekrijete papirom za pečenje, to će označiti kraj ribanju. Kada završite sa pečenjem, jednostavno bacite list pek papira u kantu za smeće i isperite pleh mlakom vodom. Papir za pečenje ne morate samo da upotrebljavate za keksiće i kolačiće, već i za bilo šta drugo što uključuje rernu, tj. pećnicu i pečenje.

Ukratko, zato je papir za pečenje važan. Vaši plehovi više neće imati izgoretine na sebi, vi više nećete traćiti vreme ribajući žicom ostatke, a ono najvažnije - kolačići i keksići će ispasti savršeni, kao iz poslastičarnice!