Biti zaglavljen u liftu ni u kojem slučaju ne može da bude prijatan osećaj. Verovali ili ne, to se događaja češće nego što mislite. Surova statistika kazuje da ako se “vozite” liftom svaki dan, izgledi su da svaka 17 vožnja neće proteći glatko. Stoga, evo šta treba čini, a šta ne u takvoj situaciji.

Ostanite smireni

Prvo i najvažnije jeste da ostanete smireni ako se zaglavite u liftu. Zadesi li vas ovakva nezgoda, biće vam potrebni čelični živci, pogotovo vam klaustofobija nije strana stvar. Ukoliko je unutra više prisutnih, biće sve toplije i toplije kako “zatočenici” teže dišu usled panike. Na vama je da se pribere i da date sve od sebe da urazumite ostale.

Oglasite alarm

Našli ste u ćorsokaku i šta pitate se šta dalje? Pritisnite taster koji ima oslikano zvonce na sebi i sačekajte odgovor. Nadležna osoba će vam se javiti i dati dalja uputstva.

Latite se telefona

U današnje vreme gotovo svako kod sebe ima pametni telefon. Ukoliko imate signala, stupite u kontakt sa hitnom službom i obavestite ih o škripcu u kojem se nalazite.

Leđa uz kraj lifta

Nakon što se upozorili nadležne, pomerite se na sami kraj lifta, licem okrenuti ka napred. Kada majstori budu došli da otvore lift, ovo je najbolji način da im ne stojite na putu i ne smetate.

Pomno slušajte

Staloženost u ovakvim situacijama je ključna vrlina. Budite staloženi i usredsređeni na upute koje vam daje nadležno osoblje kako biste naposletku bezbedno napustili lift.

Bez skakanja

Kada dođe do kvara lifta, mnogi misle da će ga skakanje ponovno pokrenuti. Međutim, to nije slučaj, šta više može da utiče na stabilizacioni sistem lifta i samim tim oteža spasavanje.

Ne otvarajte vrata na silu

Kada se zaglavite u liftu, običnu prorade određeni instinkti koji mogu da vas nateraju da pokušate da otvorite vrata. Ako lift naglo krene, postoji mogućnost da se ozbiljno povredite.

Nemojte paničiti

Lakše reći nego učiniti, ali ako vi i ostali saputnici ostane pribrani, sve će se daleko brže završiti.

Kako bi se smanjile šanse od zaglavljenja lifta, a samim i od nepotrebnog stresa po sve, veoma je važno da se liftovi redovno i profesionalno održavaju.