Kraft pivo je jedan od najkorišćenijih termina u barovima, kafićima, pabovima iliti pivnicama, pa čak i restoranima, ali kakvo je, u stvari, pivo kraft pivo?

I, šta je kraft pivo onda?

Neretko upotrebljeno pogrešno, termin kraft pivo obično se odnosi na pivo koje je proizvedeno od strane male i nezavisne pivare, koja “isporučuje” neznatnu količinu piva na godišnjem nivou. U principu, kada govorimo o kraft pivarama, mislimo na pivare koje nisu deo velikih korporacija, gde je akcenat na veštini, tj. umešnosti pravljenja piva.

Međutim, nije nečuveno da kraft pivare preuzmu velike korporacije. Onda se nameće pitanje da li se to pivo i dalje smatra kraft pivom ili ne. U mnogim slučajevima, ne, ne smatra se zato što pivo postaje deo masovne proizvodnje, a onda ni formalno ne može da bude “kraft” proizvod. Naravno, to ne znači da to pivo neće više biti kvalitetno piće, već jednostavno sugeriše da to pivo proizvodi gigant i da se isto svuda distribuira.

Na šta treba “paziti” kod kraft piva?

Kako biste okusili najbolje kraft pivo nije zgoreg da potražite neku malu, nezavisnu pivaru, koja koristi lokalne sastojke i proizvodi inovativna, interesantna piva u ograničenim količinama. Veoma često kraft pivare primenjuju tradicionalne metode prilikom proizvodnje kraft piva, a istovremeno vole da se “poigraju” sa ukusima i stilovima. Šta više, one učestalo imaju “otvorena vrata”, tako da postoji mogućnost da ih obiđete i samim tim saznate mnogo više o njihovom kraft pivu.

Ukoliko biste želeli da probate neko kraft pivo, zaputite se do obližnje pivnice u Beogradu i uverite se zašto su kraft piva hit u svetu.