Ako ispoljavate simptome zapaljenske upale, vaš lekar će najverovatnije zatražiti da obavite tzv. sedimentaciju eritrocita ili skraćeno SE. Ova analiza je, takođe, sastavni deo rutinskog pregleda radi procene rizika od bolesti srca i drugih teških medicinskih stanja.

U nastavku pročitajte više o tome šta je sedimentacija eritrocita i šta vam govore rezultati iste.

Šta je sedimentacija eritrocita (SE)?

SE iliti sedimentacija eritrocita je test koji pomaže oko utvrđivanja stepena upale analizirajući koliko se brzo vaša crvena krvna zrnca, tj. eritrociti talože u epruveti. Ipak, SE kao test sam po sebi nije dovoljan postavljanje dijagnoze.

Dok pripomaže oko prirode zapaljenskog procesa, svejedno ćete morati da obavite druge pretrage kako biste ustanovili uzrok. Laboratorijski test koji ide “ruku pod ruku” sa sedimentacijom eritrocita jeste CRP, odnosno C-reaktivni protein. On razotkriva akutno zapaljenje i povrede tkiva, te kontroliše da li terapije daje rezultata.

Kada biste trebali da radite sedimentaciju eritrocita?

Odabrani lekar zahtevaće da uradite sedimentaciju eritrocita ako ispoljavate simptome zapaljenja koji su povezani za medicinskim stanjima poput reumatoidnog artritisa, vaskulitisa, temporalnog arteritisa, reumatske polimialgije, hroničnih infekcija i lupusa. 

Ovi simptomi uključuju: temperaturu, drhavicu, umor, bol u karlici, glavobolju, gubitak apetita, grč mišića, iznenadni gubitak telesne težine, bolove u vratu i ramenima, te zglobovima.

Kako ste radi test sedimentacije eritrocita?

Kako bi medicinski tehničar uradio SE test, neophodno je da najpre izvadi krv. Generalno nikakva posebna priprema nije potrebna, kao što je, na primer, gladovanje pre davanja uzorka. No, nije na odmet da se konsultujete sa lekarom u vezi neuzimanja određenih lekova.

Uzorak krvi se smešta u epruvetu, koja aparat nekoliko puta okreće. Nakon što toga sledi mirovanje, dok se eritrociti iliti crvena krvna zrca počinju da talože na dnu, ostavljajući čistu plazmu na površini. Brzina taloženja eritrocita ili sedimentacija u roku od sat vremena postaje osnova za rezultat analize.

Šta nam govore rezultati sedimentacije eritrocita?

Dok analiza krvi daje bitne informacije u vezi sa upalom, određena stanja mogu da utiču da preciznost rezultat, kao što su trudnoća, starost, bolest štitne žlezde, bolest bubrega i izvesni vidovi kancera. Stoga, lekar može da potraži specifične analize krvi pre upućivanja na sedimentaciju eritrocita.

Ako sedimentaciju uvećana, to ukazuje na neku vrstu zapaljenskog procesa. Uzrok toga može se pronaći u infekcijama, povredama, bolestima bubrega i srca, te autoimunim poremećajima poput reumatoidnog artritis i vaskulitisa. Povišena sedimentacija eritrocita iziskuje dodatne pretrage kako bi se utvrdio uzrok stanja, da bi naposletku lekar mogao da prepiše adekvatnu terapiju.

Niska sedimentacija obično nije razlog za brigu, oni koji imaju poremećaje krvnih zrnca neretko imaju nisku sedimentaciju. Ovi poremećaji uključuju sferocitozu, srpastu anemiju, leukocitosis iliti povećani broj belih krvnih zrnca i hipofibrinogenemiju, tj. nedostatak fibrinogena. U svakom slučaju, preporuka da se u tim slučajevima dalje konsultujete se sa lekarom radi opsežnijih analiza.

U konačnici, SE iliti sedimentacija eritrocita otkriva vitalne informacije u vezi sa vašim zdravljem, razume se, kada su u pitanju zapaljenski procesi. Ukoliko je potrebno da uradite sedimentaciju eritrocita, obratite se nekoj od laboratorija u Beogradu kako biste što pre znali na čemu ste.