Nekada davno kada bi dama htela da ostane u drugom stanju, ona bi samo odbacila konceptivno sredstvo i sačekala sledeći ciklus. No, pripadnice lepšeg pola su vremenom postale daleko potkovanije po pitanju zdravlja i zaokupljenije zdravljem u njihovim budućim trudnoćama. 

Šta treba imati na umu?

Najpre, dame koje žele da zatrudne trebalo bi počnu da svakodnevno unose prenatalne vitamine. Dok na tržištu ima pregršt različitih vrsta i brendova, većina njih pružiće vam neophodne vitamine i minerale. Najskuplji suplementi nisu uvek i najbolji. Trebali biste da uzimate folnu kiselinu (barem 800 mcg), gvožđe (25 mg), vitamin B6 (oko 10 mg). Folna kiselina se sjajno pokazala u sprečavanju raznih defekata pri rođenju, uključujući one koji se odnose na kičmu i mozak.

Recite “ne” porocima

Sledeće na dnevnom redu jeste da razmislite o onim lošim navikama koje vam ne daju mira. Na primer, pušenje i konzumiranje narkotika trebalo bi eliminisati pre začeća deteta. Pušenje ne samo da povećava rizik od steriliteta, nego, takođe, može da dovede do nepravilnog razvitka bebe, prevremenog porođaja, te porođaja praćenog komplikacijama. Ako imate poteškoća sa odvikavanjem, kontaktirajte specijalistu u vezi sa tim.

Poslednje, ali podjednako važno

Za kraj, pre nego što zatrudnite, veoma je važno da ste u tip-top zdravstvenom stanju. Zdrava ishrana i svakodnevna fizička aktivnost su bitni koliko i držanje hroničnih bolesti pod kontrolom. Dijabetes, poremećaj rada štitne žlezde, pa čak i astma - ako se ne vodi računa o njima, mogu da dovedu do komplikacija tokom trudnoće.

Ako imate pitanja u vezi sa zdravljem ili potrebnim koracima pre nego što ostanete u drugom stanju, zakažite pregled u nekoj od ginekoloških ordinacija u Beogradu, te posavetujte se sa stručnjakom i odagnajte sve sumnje oko trudnoće.