Ako se ponekad presavijete od bolova nakon konzumiranja kriške sira ili čaše mleka, onda je sasvim moguće da ste intolerantni na laktozu. Do ove pojave dolazi kada vaš organizam ne može da svari mlečne proizvode kako treba, te servira vam porciju nesnosnog bola.

Ukoliko se pitate šta je laktoza, ukratko to je prirodan šećer koji se nalazi u mleku i mlečnim proizvodima. Obično kada unesete proizvod koji sadrži laktozu, enzim u vašem crevima, po imenu laktaza, to razlaže. No, organizmi ljudi koji pate od laktozne intolerancije ne stvaraju dovoljno ovog enzima. Stoga, nesvarena laktoza dospeva u creva, gde bakterija počinje da fermentiše. Ovaj proces može da bude veoma neprijatan i da prouzrokuje simptome poput nadutosti, gasova, bolova, mučnine i dijareje.

Ali, to nije sve! Evo šta još treba da znate o intoleranciji na laktozu.

Nije isto što i alergija na mleko

Alergija na hranu ili nutrativna alergija, kao što je alergija na mleko ili kikiriki, je autoimuni poremećaj. Osobe koje su alergične na mleko ne smeju da konzumiraju ni mleko ni mlečne proizvode. Reakcije mogu da budu žestoke, pa i pogubne.

Ali, ako ste laktozno intolerantni, to samo znači da vaše telo ima poteškoća sa varenjem laktoze. Premda simptomi umeju biti bolni i mučni, ipak nisu opasni po život.

Uvek može da se pojavi

Prirodni nivoi enzima laktaze opadaju kako godine odmiču, pa intolerancija na laktozu može da se pojavi kako starite. Takođe, određene studije i klinička ispitivanja pokazala su da postoji genetska komponenta koja utiče na pojavu intolerancije.

Dijagnostikovanje nije nemoguće

Okanite se svih mlečnih proizvoda na nekoliko nedelja da biste videli da li se simptomi i dalje javljaju. Za konkretniji odgovor, najbolje da se obratite nekoj od lekarskih ordinacija ili poliklinika. Oni će želite da eliminišu druge poremećaje, kao što je celijakija. Takođe, mogu da zatraže da posetite laboratoriju i uradite test na intoleraciju laktoze.

Kalcijum je i dalje važan

Ako izbacujete ili drastično smanjujete unos mlečnih proizvoda, postarajte se da u ishranu uvrstite druge namirnice koje su poznate kao dobar izvor kalcijuma, poput soje, kelja, badema, brokola, itd. Veoma je važno da deca koja izbegavaju mlečne proizvode dobiju svoju “dozu” kalcijuma dok rastu i stvaraju koštanu masu.

Možda nije konačno “zbogom”

Malo eksperimentisanja nije na odmet kako biste videli koje mlečne proizvode podnosite i u kojoj meri. Na primer, nekim osobama jogurt ne stvara nikakve tegove, pošto bakterija u njemu je već razložila deo laktoze.

Imajte na umu da određeni proizvodi imaju niži nivo laktoze od drugih. Recimo, grčki jogurt i sladoled sadrže manje laktoze negoli mleko. Istovremeno možete da uzimate enzime laktaze pre konzumiranja mlečnih proizvoda ili da potražite posebne proizvode koji u sebi sadrže enzime laktaze radi lakšeg varenja.