Šporeti na plin nastavljaju da budu popularan izbor kada je reč o kuvanju. Mnogi ih preferiraju u odnosu na električne šporete zato što nude veću kontrolu temperature, te pogrevaju hranu drastično brže. U istih mah, šporeti na gas su istrajni i dugovečniji od svojih električnih pandana, te istovremeno štede struju.

Ako se i dalje nećkate da li da se prebacite na šporet na gas, naredni redovi će pokušati da vam otklone sve eventualne nedoumice koje možda imate.

Da li je plinski šporet bezbedan?

Da, ukratko rečeno. Redovno održavanje šporeta na plin je najbolji način da se izbegnu sve neželjene situacije. Topla preporuka je da s vremena na vreme očistite gorionike, plinske rešetke i svećice za bacanje varnice kako biste naposletku uklonili ostatke hrane i masnoće. Stara četkica za zube i sapunica su sasvim dovoljno da se obavi ovaj “prljav” zadatak.

Važna napomena, ne pokušavajte da čistite odmah nakon spremanja obroka, sačekajte najpre da se šporet na gas ohladi. Ako skidate bilo kakve delove sa gornjeg dela radi ribanja, postarajte se da isti budu vraćeni na svoje mesto pre daljeg korišćenja plinskog šporeta.

Koliko plinski šporet može da se užari?

Ma, koliko god mislili da plin može snažno da gori, verujte, može snažnije. Stoga je veoma važno da budete oprezni šta stavljate blizu njega dok kuvate. Plastična kuhinjska pomagala, papir za pečenje, kuhinjske krpe bi trebalo da se drže podalje od šporeta na plin kada isti radi.

Šta ako osetite miris plina?

Curenje gasa, iako veoma retko, ume da bude opasno. Ako osetite miris nalik pokvarenim jajima, budite veoma oprezni, jer velike su šanse da se radi o curenju plina. U tom slučaju, za početak ugasite gorionike i napustite prostoriju dok vonj ne iščezne.

Pokvareni gorionici i labave spojnice na crevima znaju da budu potencijalni izvor curenja plina, pa nije zgoreg da kontaktirate stručno lice koje bi proverilo instalacije na šporetu na gas.

Ukoliko pak već imate plinski šporet u svom domaćinstvu, pogledajte prezentacije firmi koje se bave snabdevanjem i isporukom plinskih boca u Beogradu kako biste izbegli nepotrebno tegljenje.