Kada vidite svoj telefon da “roni” u vodi, srce vam se stropošta u pete. Bilo da je reč o bazenu, moru ili WC šolji, svesni ste da to ne može da izađe na dobro. Ipak, radi se skupocenom uređaju, punom važnih podataka. Evo kako treba da postupate sa telefonom u tom slučaju.

Važna napomena: Izgledi za spasavanje telefona si 50:50. Ništa ne može da garantuje pozitivan ishod, ali uvek vredi pokušati. Naredni saveti mogu vam dati veće šanse za uspeh.

Ugasite ga što pre

Nakon ovakve katastrofe nije lako brzo reagovati, ali morate se smesta trgnuti. Što duže vaš uređaj ostane pod vodom, to su manje šanse da “preživi”. Morate da ga dosegnete i izvučete iz vode odmah, pa makar to bi bilo iz WC šolje.

Kada je telefon van vode, postarajte se da je ugašen i da tako ostane. Čak i ako vam se čini da je sve u redu, važno je da ga ugasite za svaki slučaj. Gašenje uređaja osigurava da voda ne dopre i ne ošteti bitne komponente. U protivnom, najverovatnije će doći do trajnog oštećenja.

Šta da NE radite

Sledeće radnje mogu da naprave razliku između uništenog i spasenog telefona. Pažljivo postupajte kako biste sprečili dalje oštećenje.

  • Nemojte ga paliti - elektronske komponente ne idu ruku pod ruku sa vodom
  • Nemojte ga puniti - isti razlog kao malopre
  • Nemojte pritiskati tastere - ovo može dozvoliti vodi dalje da napreduje
  • Nemojte ga sušiti fenom - preterana toplota, takođe, može da ošteti telefon

Otvorite telefon

Ovo ne znači da treba da ga rasturite na proste delove, već da uklonite sve što se da ručno ukloniti. Ako se poleđina skida, skinite je. Isto učinite sa SIM i SD karticom, te baterijom ako postoji ta mogućnost. Delove stavite na papirni ubrus i ostavite ih na sobnoj temperaturi da se osuše sami od sebe.

Pokušajte da osušite spoljašnost

Prvo morate da se rešite viška vode sa spoljašnjosti vašeg telefona. Zgrabite krpu ili papirni ubrus i pokupite svu vodu. Potrudite se da to učinite nežno, bez preteranog pomeranja uređaja zato što sva ta voda može da uđe unutra, a to nikako ne želite.

Vreme je za sušenje telefona

Sada sledi najteži deo zato što zahteva da ostavite telefon “na miru” izvesno vreme. Jeste lakše reći nego učiniti, ali neophodno je. Ako imate rezervni telefon, postarajte se da je SIM kartica potpuno suva, inače ćete morati da pribegnete dimnim signalima.

Dakle, sigurno se pitate kako da osušite telefon? Najbolji način jeste da ga stavite u kesu punu pirinča i ostavite da stoji u istoj dva-tri dana. Zašto pirinač? Prvenstveno zato što vam je pri ruci, a potom zato što je pirinač suv, te i te kako dobro upija vlagu.

Trenutak istine

Sve ste uradili kako treba i prošlo je nekoliko dana? Kucnuo je čas da vidite da li se sav trud isplatio. Izvadite telefon, sastavite ga i probajte da ga upalite. Ako šljašti kao novogodišnja jelka, čestitamo, uspeli ste. Narednih dana pratite kako se ponaša i istovremeno ga testirajte. Obavite pozive kako biste uverili da mikrofon i zvučnici rade, itd.

Ako je telefon “mrtav”, vreme je prihvatite poraz i odnesete ga u servis mobilnih telefona, i prepustite profesionalcima da spasu šta se spasiti može.