Ukoliko planirate da kupite američke dolare u nekoj od menjačnica u Srbiji, znajte da to ne možete da obavite bez lične karte ili pasoša. Zbog čega, sigurno se pitate. Tom temom smo se pozabavili u narednim redovima.

Za ove apoene dolara vam trebaju isprave

Po zakonu, da biste kupili dolare u menjačnici, morate da priložite neki vid isprave, bilo da to lična karta ili pasoš. Ukoliko kupite novčanice od 50 i 100 dolara, dobićete i potvrdu. Ukratko, to je dokument da ste kupili ispravnu, tj. nekrivotvorenu novčanicu. Na toj potvrdi nalaze se lične informacije, kao što su vaše ime i prezime, JMBG iz lične karte ili pasoša.

Tajna služba u stopu prati dolar

Razlog zašto se uzimaju generalije leži u činjenici da se pomenuti apoeni, od 50 i 100 dolara, najčešće i najuspešnije krivotvore i to iz serije od 1981. do 2003. godine. Američka tajna služba, koja se bavi praćenjem američke monete, etiketirala je te serije kao “superdolar” iliti u prevodu opasan faksifikat.

Zato je veoma važno da pre nego što odete u menjačnicu proverite da li su vam dokumenta važeća. U suprotnom nećete moći da kupite dolare. Što se tiče prodaje dolara, menjač vam obično neće tražiti nikakve isprave, ali za svaki slučaj imajte ih kod sebe.

Sigurnost na prvom mestu

Ukoliko želite da budete sigurni da ste u menjačnici kupili validnu novčanicu bilo koje druge strane valute, menjač je dužan da vam izda istu potvrdu koja se daje prilikom kupovine dolara.

Ako se u potrazi za najboljim kursom u Beogradu, pogledajte spisak menjačnica i bez brige obavite sigurnu transakciju.