Kao što sama reč kaže, mikrobilje su mladice jestivog povrća i bilja. Za razliku zrelog bilja i povrća, kojem trebaju nedelje ili meseci da poraste, mikrobilje može da se ubere nakon svega 10 dana, tj. čim se listovi razviju. 

Mikrobilje pršti od nutrijenata

Mikrobilje je poznato po svom atraktivnom izgledu, pa je očigledan izbor za dekoraciju jela kako bi ista privukla pažnju. No, ovo bilje iako ima prefiks “mikro”, ipak sadrži na pretek nutrijenata u sebi.
Studije su pokazale da je mikrobilje bogato nutrijentima, poput vitamina C, E i K, luteinom, te beta karotenom. Šta više, ono sadrži do 40 puta više nego zrelo lišće iste biljke ili povrćke. Kao kod potpuno razvijenih pandana, nivo ovih nutrijenata varira od vrste mikrobilja do vrste mikrobilja. 

Naravno, to ne znači da treba da zamenite svo povrće mikrobiljem, prvenstveno zato što vam isto pruža vašem telu neophodna vlakna, ali mikrobilje može da ispuni sve one druge praznine u vašoj ishrani.

Uzgajanje mikrobilja je lako i terapeutski

Pored svih neizvesnosti koje se neprestano dešavaju u svetu, gotovo svako traži način da se “izduva”, da počne da živi spokojnije i usredsredi se na stvari koje su zaista važne u životu, kao što je, recimo, porodica i zdravlje.

Uzgajanje mikrobilja kod kuće je sjajan “ventil” od svakodnevnice, koje vam pruža istovremeno nešto čemu možete da se radujete, upotpunjuje vaše kulinarske veštine u kuhinji, te daje vam priliku za meditaciju kroz uzgajanje, brigu i branje mikrobilja.

Deca će se zdravije hraniti

Naterati decu da jedu povrće je veliki zalogaj za skoro svakog roditelja. No, kada ih jednom uključite u proces gajenja sopstvene hrane, ništa ih više neće zaustaviti da se time bave. Možda će se i dalje duriti na brokoli ili tako neko povrće, ali to svakako neće biti slučaj sa onim što sami uzgojili.

 

Bilo da im stavite mikrobilje u sendvič ili jednostavno date im da žvaću tek ubrano mikrobilje, bićete zadovoljni znajući da imaju dobit od svih onih nutrijenata, a oni će biti srećni što ih ne terate da jedu onaj “ušljivi” brokoli!

 

Ako vas je ovo ohrabrilo da počnete da uzgajate mikrobilje kod kuće, onda pravac u obiližnju poljoprivrednu apoteku u Beogradu, kupite semena želje biljke i prionite se na posao.