Neprijatan zadah iz usta ili stručno rečeno halitoza ume da posrami osobu ili čak prouzrokuje teskobu kod iste i njenog sagovornika. Stoga, nije ni čudo što su police samoposluga i apoteka preplavljene raznim žvakama, osveživačima daha, tečnostima za ispiranje usta i drugim proizvodima namenjenim borbi protiv lošeg daha. No, mnogi od njih su samo privremeno rešenje, jer ne zadiru u koren problema. 

Među uzrocima su određene namirnice, zdravstvene tegobe, ali i navike kojima ljudi robuju. U većini slučajeva na kraj sa nelagodnim zadahom se izlazi uz redovnu i adekvatnu oralnu higijenu. Uglavnom on dopire iz usta i postoji dosta uzroka. Ovo su samo neki od njih:

Hrana

Prilikom žvakanja neke namirnice znaju da u ustima povećaju bakterije i izazovu vonj. Konzumiranje belog i crnog luka, kao i začina, može da prouzrokuje neprijatan zadah. Nakon što svarite ovu hranu, ona ulazi u krvni sistem, te se prenosi do pluća i utiče na dah.

Foto: Freepik

Duvanski proizvodi

Pušenje samo po sebi dovodi do zaudaranja iz usta. Pušači i ljubitelji duvana, takođe, skloni su da imaju oboljenje desnih, koje je još jedan od uzročnika zapaha. U datim okolnostima, valja razmisliti o odvikavanju od pušenja.

Loša oralna higijena

Ako svakodnevno ne perete i ne čistite zube končićem, delići hrane ostaju u ustima i proizvode neprijatan miris. Tom prilikom bezbojni sloj naslaga, tzv. plak, se stvara na zubima. Ako se ne ukloni smesta, plak može da izritira desne i ispuni džepove među istima. Istovremeno je i sam jezik kolektor bakterija koje ispuštaju smrad.

Suva usta

Pljuvačka pomaže regulisanju neprijatnog zadaha, uklanjajući čestice koje ga proizvode. Sindrom zvan “suva usta” ili kserostomija može da doprinese lošem dahu usled smanjenja lučenja pljuvačke. Do suše usta dolazi tokom noći i dovodi do tzv. “jutarnjeg daha”. Spavanje sa otvorenim ustima svakako ne ide u prilog tome.

Infekcije

Gadan dah iz usta mogu da prouzrokuju hiruške rane nakon oralne operacije, poput vađenja zuba, ili trulenje zuba, bolesti desnih i afte. Potonje su oni mali plikovi u usnoj duplji koji vam ne daju mira.

Ostale ORL tegobe

Osim usta, nos i grlo mogu da stvaraju nedaće sa dahom. Neprijatan zadah povremeno može da dopire od upale krajnika, koji su prekriveni bakterijama koje proizvode vonj. Infekcije ili hronična upaljenja nosa, sinusa i grla, isto tako mogu da bude uzročnik zapaha.


Za početak nastojte da promenite životne navike, počnite da perete zube i jezik nakon obroka, koristite končić ili interdentalne četkice za zube, te pijte dosta vode. Ako to ne da rezultata, onda treba da se posetite stomatologa.