Nekada davno, tražeći mesto gde će se naseliti, naiđoše putnici nadomak današnjeg Beograda. Nekima se mesto baš dopade. Bilo je krcato izvorima vode i vegetacijom, ni suviše blizu, ni odveć daleko od grada i oni odlučiše da tu puste korenje. Ipak, bi i onih koji odlučiše da nastave dalje put. Oni odoše pravdajući se rečima “bara je ovo”, a Barajevu, prema legendi osta ime.

Barajevo kroz istoriju

Prva naselja na teritoriji opštine Barajevo pojavila su se u doba neolita, pre 5.000 godina. Najveće neolitsko naselje protezalo se na oko 100 hektara, a nalazilo se na lokalitetu koje je u poznatom pod imenom Kremenite njive, kraj puta Barajevo - Lipovica.

Barajevo su naseljavali Iliri, Kelti, a kasnije i Rimljani. Period doseljavanja slovenskog stanivništva u ove krajeve istorijski je nerazjašnjen. Barajevo se prvi put pominje u katastarskom popisu koji su izvršili Turci 1536. godine, kao drugo ime za Baraj (zabeleženo 1528.godine), dok je, tokom austrijske okupacije, vođeno pod današnjim imenom.

Tokom Prvog srpskog ustanka, ovaj kraj je izrodio više čuvenih ličnosti. Najpoznatiji su knez Sima Marković iz Velikog Borka, Pavle Popović iz Vranića i veliki junak Milisav Čamdžija, koji je ostao upamćen kao prvi koji je, ispred ustanika, ušao u tvrđavu Kalemegdan.

Inače, u Velikom Borku je 1805. godine, na Veliku Gospojinu, održana prva Narodna skupština ustaničke Srbije. Tada je ustanovljen Praviteljstvuješći sovjet srpski, prvi organ izvršne vlasti. Za predsednika Sovjeta izabran je prota Mateja A. Nenadović, a za sovjetnika Beogradske nahije Pavle Popović iz Vranića.

U Velikom Borku, za vreme Prvog srpskog ustanka radila je i prva pošta u Srbiji.

Ujedinjenje naselja

Sama opština Barajevo formirana je tek 1956. godine, a čine je naselja Barajevo, Baćevac, Boždarevac, Guncate i Lisović. Tada je formirana i opština Beljina u čiji sastav su ušla naselja Beljina, Arnajevo. Manić i Rožanci. Naselja Vranić i Meljak ušla su u sastav tada formirane opštine Umka, a Veliki Borak i Šiljakovac opštine Stepojevac. Godine 1957. opština Beljina pripaja se opštini Barajevo, a 1960. godine, prilikom rasformiranja opštine Umka i Stepojevac, u sastav opštine Barajevo ulaze i naselja Vranić, Meljak, Veliki Borak i Šiljakovac. Tako je nastala i teritorijalno se formirala sadašnja opština Barajevo.

Sedište opštine je u naselju Bagrdan, a okružuju je Čukarica, Voždovac, Sopot, Lazarevac i Obrenovac.

Barajevo, sa svojim prirodnim lepotama, je dom i za veliki broj vikendica, tako da krajem nedelje broj žitelja poraste i za po 3000 ljudi.

Barajevo je dobilo na popularnosti 2009. godine kada je na imanju u selu Lisovići počelo snimanje veoma popularnog rijaliti programa “Farma”.

Barajevo u brojkama

 

 • Broj stanovnika: 26.449
 • Kretanje broja stanovnika po godinama: 
  1961. – 17.461
  1971. – 16.552
  1981. – 18.815
  1991. – 20.846
  2002. – 24.641
  2005. – 26.449
 • Etnička struktura:
  Srbi - 94,5%
  Romi - 0,8%
  Crnogorci - 0,7%
 • Površina: 213 km2
 • Broj naselja: 13

Slava opštine: Velika Gospojina

Dan opštine: 28. avgust – Proslavlja se u dan sećanja na 1805. godinu kada je, u Velikom Borku, formirana prva srpska Vlada