Ima tome tridesetak godina, a Srbija je slavno zakoračila u budućnost medicine. (Pametni) satovi još nisu „čitali“ telesne senzacije, a još manje je za ovakvim vriscima tehnologije i bilo potrebe – pogotovo otkako je ovdašnjim naučnim krugovima zagospodario vrsni stručnjak po imenu Alan Čumak.

Ova nesvakidašnja revolucija buknula je poput šumskog požara. Unesrećeni svako svojom boljkom, znatiželjnici su pohrlili po obećani spas, priželjkujući ostvarenje jedine želje koju samo bolestan čovek ima.

Revolucionarno je bilo i to što Čumak, naspram „klasičnog“ stručnjaka, nije morao da vidi, pregleda i svakome ponaosob ispiše dijagnozu i terapiju. Njegova univerzalna, all inclusive kura bila je – fotografija sa njegovim likom.

(O)kultni mesija iz ordinacije beogradske štampe

Nešto stariji se sigurno sećaju popularnosti koju su svojevremeno osvajali posteri RTV Revije, dok su TV seanse rušile sve rekorde gledanosti. Bilo u štampanoj ili video formi, jedan sedokosi gospodin sa naočarima uspeo je da od svoje pojave načini svojevrsni kult.

Ako je suditi po svedočenjima folowera, nije bilo ni trunke sumnje u njegove nadnaravne moći. Samo jedna fotografija, odašiljući neku vrstu univerzalne, kosmičke energije, od bolesti je spašavala svakoga ko bi se pridržavao pravila njene upotrebe. A na njoj beše portret tada najpopularnijeg Rusa u Srbiji, koji je tvrdio da ovakvom terapijom leči i neizlečive bolesti.

U štampi se prvi put pojavio 1990. godine, u januarskom izdanju lista RTV Revija. Slavu je stekao gotovo preko noći, zdušno potpomognut hvalospevima pomenutog časopisa, koji mu je ubrzo postao i svojevrsna „ordinacija“.

Mnogi do kojih su ove stranice dospele bili su, blago rečeno, potpuno fascinirani. Ne samo da im je cenjeni doktor obećavao spas, već je mogao stupiti u kontakt sa bilo kim, bilo gde na kugli zemaljskoj – i to krajnje jednostavnom metodom. Dovoljno je bilo gledati u njegovu sliku, te bi svaka tegoba bila kao magijom odnešena čudesnom doktorovom energijom.

Od iscelitelja opšte prakse do zvezde malih ekrana

Za to vreme, RTV Revija je revnosno slavopojila o moćima ruskog čudotvorca. Čitaoci su saznali da su Čumakove fotorgrafije programirane „u sadejstvu sa programom koji će uz njih lečiti određene bolesti“. Imale su moć i da uspostave „narušeni sklad u celom organizmu“, ali pre svega – da stvore do tada neviđenu jagmu.

Teško da je u to vreme bilo kuće koja nije nije imala makar jednu „lekovitu sliku“. Time je, pak, Alan Čumak pomagao unesrećenima svojim vanserijskim darom, a otkrio ga je sasvim slučajno, pripremajući novinski članak kojim bi razotkrio grupu ruskih bioenergetičara. Tada je, krajem ’70-tih, još živeo u Rusiji, a novinarstvom se bavio kao svršeni student žurnalistike Moskovskog državnog univerziteta.

Nakon angažmana sportskog komentatora na malom ekranu, primetio je – i to baš kada je istraživao „šarlatane-iscelitelje“ – da i sam poseduje čudesne moći. Ostalo je istorija: prve lekovite seanse održao je s kraja ’80-tih, a uskoro se iz Rusije preselio i na jugoslovenske TV ekrane.

Nastavak: