Oduvek je naš narod imao specifičan odnos prema novotarijama što stižu sa strane. Onim američkim pogotovo - na njih iz nekog razloga umemo gledati s najviše nepoverenja.

Znate već i sami: sve što dolazi s tog trulog zapada nikako ne može biti dobro. I tako sve dok se ne pokaže da ćemo i te "zle" novorarije prihvatiti bez previše razmišljanja. Neki su tereni za to oduvek bili prijemčiviji - oni digitalni pre svega, gde su instagramizacija i tviterizacija odavno uzele maha.

I dok se na internetskim terenima prilično dobro snalazimo, na onim drugim, travnatijim, nekada su važila drugačija pravila. Naročito kad je reč o igri koju znamo kao "najvažniju sporednu stvar na svetu".

Zato sigurno znate šta biva kada pokušate da nekim još sporednijim stvarima zamajate nekoga kome su zenice zakucane za stadion.

A to je, najčešće, jedno veliko ništa.

Ovako su nešto, s proleća 1935. u Beogradu, doživeli navijači splitskog "Hajduka" i borčanskog BSK. Očiju prikovanih za zeleni teren, pomno su pratili duel u kome će domaćin nadigrati suparnika rezultatom 4:2. A između dva poluvremena, pripadnici sedme sile pokušali su poklonike fudblala privoleti na dotad ne baš znanu novotariju s druge strane Atlantika.

Prikazavši im u tih pola časa kako je loptu - odnosno, lopticu - moguće "šutati" i drvenom palicom, novinari su publici predstavili atrakciju koja je u Americi osvojila na desetine hiljada poklonika.

Foto: SD "Hajduk" / Arhivska fotografija - Bejzbol tim "Hajduka", 1935. godine

Bejzbol vs fudbal - 0:1

Ime ove novotarije bilo je američki bejzbol. I mada se nije mogao svrstati u "mejnstrim" sportove, on je tokom ’30-tih godina prošlog veka i u Beogradu imao svoje fanove. Članovi ovdašnjeg bejzbol kluba iskoristili su trenutak kada će gomilu ljubitelja sporta zateći na jednom mestu, pokušavši da tako ovu atrakciju predstave širim narodnim masama.

Potencijalna ciljna grupa, dakle, nije bila zanemarljiva. Na njihovo razočarenje, poklonici fudbala baš i nisu bili oduševljeni. Ishod duela omiljenih im klubova ipak je bio preči, pa se zbog mahanja drvenom palicom niko nije previše uzbuđivao.

Na kraju, taktika skretanja pažnje na ovu sporednu novotariju teško da se mogla proglasiti uspešnom. Svoje razočarenje su tim povodom izrazili i (in)direktni učesnici ovog događaja: štampana izdanja listova "Novosti" i "Vreme" pokušali su da sveopštu ravnodušnost opravdaju time što je "publiku bejzbol valjda podsetio na sirotinjski klis, ili štagod slično..."

I pored mlakog prijema, predlog je bio da se Beograđanima ovaj sport naredni put predstavi ne ovako "na parče", već "u celosti". U međuvremenu, novinari lista "Vreme" odlučili su se pozvati na popularnost koju je bejzbol stekao u Zemlji izlazećeg Sunca. Štampa docnije prenosi kako se "narodni sport Amerikanaca širi neverovatnom brzinom u Japanu", a vest o oduševljenju Japanaca bejzbolom ispraćena je, s početka 1936., i fotografijom sa jednog od tamošnjih bejzbol takmičenja.

Grafika: "Vreme", 1935. - Utisci novinara sa prve bejzbol utakmice u Beogradu

Ledena atrakcija koja je preotela slavu bejzbolu

Ni ova kampanja, međutim, nije naišla na očekivani odziv. Interesovanje Beograđana i nakon toga ostaje mlako, te ni bejzbol u prestonici nije uspeo steći veći broj novih poklonika.

Štaviše, jedna drugačija sportska novotarija uspela je da bejzbolu u potpunosti preotme slavu. To je bila, kako su je tadašnji novinari predstavili, "najnapornija i najbrža sportska igra". Kanadski hokej, po svemu sudeći, mnogo se više dopao Beograđanima, mada su i sami novinari u tome pripomogli na svoj način.

Jer, "kao i kod bilijara, i ovde može ivica igrališta da se upotrebi za igru", pisala je ondašnja štampa. "Ploča može da se udari o ivicu odakle se odbija i opet ulazi na teren. To se naročito upotrebljava kad igrač hoće da obigra svog protivnika”.

Čitaoce su, sem toga, zabavili i detalji poput onih da se u igranju hokeja često pada, ali da su "igrači dobro zaštićeni raznim pamučnim oklopima”.

Kako god bilo, hokej se tih godina u Beogradu, za razliku od bejzbola, mnogo uspešnije primio. Tako je bar jedna od stranih novotarija našla mesto na ovdašnjim terenima. Kao što znamo, vijanje lopte nogama i danas je atrakcija bez premca, te su američki sportovi ipak ostali sporedniji od najvažnije sporedne stvari na svetu.