U međuratnom periodu u prestonici proricanje, vračanje i gatanje važili su za veoma unosna zanimanja. Žandari nisu prihvatali blagonaklono tu nečasnu zaradu prevashodno zato što je budila nemir i razmirice u porodičnim životima poštenog i naivnog beogradskog sveta. Upravo iz tog esnafa potekla je baba Jela, strahopoštovana proročica, koja je pored pregršt predskazanja predvidela čak razbojništvo i ubistvo.

U Vranje nema laganje

Pre nego što je staricu preko noći počeo je da bije glas nadasve priznate proročice kojoj u Beogradu nema premca i koja je bila u stanju da povodljivom građanstvu najavi bilo šta do tančina, ona je među bližnjima bila znana pod imenom Jelena Mirković. Rodom iz seoceta nadomak Vranja, kršteno ime ove 60-godišnje bakice od ranije je bilo poznato organima reda. Naime, njen pozamašan dosje sadržao je kamare prijava zbog prevare, usled čega je višestruko bila gonjena i kažnjavana od strane činovnika u plavom.

Krim-milje iz Jatagan-male

Okrenuvši novi list, u Jatagan-maloj, u leglu bluda i kriminala, vremešna žena se tu za početak utaborila. Bivstvovala je u nakalemljenoj udžerici u četvrtom nepropisnom redu. Sa burnom prošlošću daleko iza sebe, naoko je delovala, ali i slovila za uzornu građanku. No, prvi dojam ume da zamaže oči, a akterka teksta, po svim merilima, u tome je bila tata-mata. Baba Jela je uveliko kovala plan i podrobno razrađivala šemu kako da se na mufte i lak način domogne novca, jer stare navike se teško odagnaju kada jednom uđu u krv i prostruje telom.

Naprečac je okupila kružok ljudi od poverenja iz naselja, koji je vremenom prerastao u dobro satkanu mrežu prikrivenih obaveštajaca. Oni su uz finu nadoknadu širili aber po čitavoj varoši o svemogućoj proročici, a istovremeno su nastojali da namaknu životne pojedinosti o onima koju su delovali zaintrigirano, te prenesu ih kolovođi. Ti podaci bili su zlata vredni prilikom nasankavanja meta, koje bi razrogačile oči i ostale u čudu kada bi čule potankosti iz privatnog života: počev od navođenja imena članova uže porodice, pa do deklamovanja celog rodoslova.

Karte koje kazuju sudbinu

Baka Jela bi najpre svakoga prihvatila za ruku, uzela mu “beleg”, koji bi promešala sa naročitim kartama. Na opštu zgranutost besedila bi sve detalje o svom klijentu. Vest o njenoj talentu se munjevito pronela prestonicom, pa su svi brže-bolje pohrlili kod proročice. Naočita gospoda i ugledne gospođe nisu se libili da zagaze u dronjast kraj i gacaju po ispljuvcima blata zarad proricanja sudbine, te da za to bogato nagrade staricu, zasipajući je novcem i nakitom.

Ko zna koliko bi nona obmanjivala i vukla za nos lakoverni svet, sve zahvaljući svojim dovitljivim operativcima, da joj na vrata nije zakucao izvesni bakalin sa Senjaka sledeći trag njene slave. Obavivši obred bajanja, obznanila je da će mu tačno za deset dana, sabajle, maskirane hulje provaliti u dom, opljačkati i usmtrtiti oca. Unezveren čovek, kojem se upravo srušio svet, bauljajući je napustio straćaru. Nije imao razloga da ne veruje proročici pošto je prethodno bio napojen neospornim detaljima iz porodičnog života. Sa čime se ni budan mogao nositi, a kamoli u snu, prvog uočenog policajca povukao je za rukav, preklinjajući ga na kolenima da spreči ubistvo njegovog oca. Uz Hristove muke, nekako je uspeo da nabedi žacu da se nije reč o pukoj izmišljotini.

Umesto da se alarmira i digne na noge čitava služba, postavi danonoćna straža oko kuće dobrodušnog oca piljara, te priredi busija razbojnicima, beogradska policija je stavila lisice preprednoj nani. Iako se isprva zaklinjala da karte nikad ne lažu, kada je videla da je vrag odneo šalu, razvezala je jezik i priznala da je sve jedna velika zavera.

Paprena cena predskazanja

Naposletku, opširna istraga izbacila je na površinu sve babine laži i spletke, od kojih je jedna dovela do samoubistva mlade služavke trovanjem kamenom sodom. Da li su joj novac i slava popili svu pamet ili jednostavno se zaigrala u sopstvenoj igri, nikada nećemo znati. Ono što je sigurno baba Jela je završila iza rešetaka zbog svojih nedela. Po izdržavanju kazne, prognata je u rodno mesto, gde joj je obdarenost predviđanja naprosto iščezla.