Zamislite da imamo super moć i mogućnost da se vratimo u 80te godine prošlog veka i zavirimo u ormar neke vesele tinejdžerke. Da li možete čak i da zamislite ovu generaciju sada ozbiljnih dama kao tinejdžerke 80-ih godina. Šta su te vesele buntovnice nosile, gde su kupovale svoje krpice i kako su kroz svoj modni izraz komunicirale svoje stavove imate priliku da saznate baš u ovom tekstu. Vežite se ulazimo u vremeplov i krećemo pretragu po tinejdžerskim ormarima od glave do pete.

Obuća

Kad smo već kod pete odavde možemo početi pretres ormara devojčuraka iz 80-ih godina. Cipele, sandale, patike, čizme šta je to što je bilo popularno i što su volele da nose devojčice uzburkanih hormona u Beogradu pre 40-ak godina. U letnjem periodu bile su popularne sandale koje su se kupovale u radnjama Industrije obuće "Beograd". Za svečane prilike nabavljale su se lakovane cipele iz Trsta, a ukoliko devojčurak nije imao sreće da dobije italijanski par prikladna zamena bi se našla u Robnoj kući "Beograd". Za opuštene dnevne varijante često se moglo videti da su u izboru bile klompe i to one sa drvenim đonom. Za morske varijante ili odlazak na Adu i Lido bile su neizostavne gumene sandale koje je proizvodila Jugo plastika, ovaj veoma priuštiv komad doživeo je svoj povratak pre par godina kroz seriju veoma popularnog brenda visoke mode, ali po ceni koja bi obezbedila ovaj naš model za čitav jedan novobeogradski blok. Svoju kreativnost devojčice su najviše izražavale kroz obuću koja im je dozvoljavala da je ukrase po svom ukusu, za to su dušu dale jedne posebne patike, ali o tome i ostalim patikama koje su obeležile ovu dekadu čitajte u nastavku. U hladnijem periodu neke od srećnica i pripadnica buntovničkog pravca dobijale su čuvene martinke, njihova zamena bio je domaći model koji je proizvodio izvesni Peko. Vrlo su bile popularne i "kikersice", ali su u njima uvek bile mokre noge. Za kišu i sneg bile su u modi i nema ko ih nije ima čuvene Aikiak čizme koje su dolazile u žutoj, crvenoj i plavoj boji, ove vodonepropusne čizme sem te funkcije nisu mnogo bile korisne, klizale su se i bile veoma hladne, mada bilo je prostora za više pari čarapa.

Devojke u letnjim haljinicama

Kao što to kaže i hit te dekade, svi su ih voleli u letnjim kombinacijama. Leto je bilo rezervisano za aktivnosti u prirodi i na sportskim terenima pa su tako devojčice često viđane u sportskoj opremi. Oprema je uključivala šortseve i trikoe koji su kao i većina sportskih stvari nabavljani u radnjama "Slovenija sport". Prilika za devojčice da svoj stil izdvoje od drugih pružala se upravo leti. Beogradskim ulicama lepršale su šarene haljinice koje su uglavnom bile šivene po meri. Tih 80-ih godine još uvek je bilo popularno ići u krojačke radnje i šiti garderobu po idealnoj meri. Haljine su se obično šile kod starih majstora krojačkog zanata, a za neke svečanije prilike tinejdžerke bi se poslužile nekim komadom iz garderobera roditelja. Tako se po neka na nekoj proslavi mogla uhvatiti u kostimu ili odelu iz fabrika "Kluz" ili "Beko", a to se sve nabavljalo u Robnim kućama "Beograd". Plisirane suknje bile su jedna od ključnih stavki u ormaru a nabavljale su se u komisionima, robnim kućama ili ako vam neka komšinica prošvercuje iz Trsta.

Farmerke i bele majice

Kada smo saznali šta su obuvale te tinejdžerke spremne da menjaju svet 80-ih godina i šta je bio njihov letnji izbor vreme je da saznamo kakve su to modne kombinacije pratile tu obuću u prolećnoj sezoni. U nekoj opuštenoj gradskoj varijanti za odlazak do škole ili u laganu šetnju po gradu izbor bi pao na čuvene farmerke Levis 501 i Starke kombinovane sa nekom belom majicom. To je bila osnova koja je bila podložna varijacijama tako se umesto "Starki" moglo u kombinaciji naći nešto od proizvoda domaće industrije koja je tih godina pokušavala da prati svetske trendove. Tako u zameni imamo  model "Startas" patika, laganih belih sa plavim ispisom fabrike Borovo ili "šangajke" koje je pratio glas da smrde kao sam đavo. "Startas" patike zbog svoj specifičnog modela neopterećenog detaljima pružao je priliku devojčicama da izraze svoju kreativnost. Često su iscrtavale na tom laganom belom platnu različite motive flomasterima, cepale ih, radile vezene detalje i na taj način jedan serijski komad pretvarale u mini umetnička dela. Farmerke odličnog kvaliteta, ukoliko niste bili u prilici da ih nabavite u Trstu, mogle su se naći kod domaćeg proizvođača konfekcije fabrike "Beko", ovaj jugoslovenski gigant u jednom trenutku nudio je model vrlo sličan popularnim "leviske", ali je njihov najprodavaniji artikal iz teksas edicije bio primerak "Li Kuper" farmerki. Klasične majice i krop top majice raznih brendova mogle su se pronaći u nekom od komisiona ili u nekoj od nadaleko poznatih robnih kuća u to vreme. Hladnije dane pratili su manitilići i kišni kaputići sa dva lica, spolja žuto a unutra plavo. Teksas jakna je te dekade doživela svoj veliki uspon i sve tinejdžerke su je imale.

Zimske čarolije na Beogradskom asfaltu

A šta kada dođe zima, zaveje sneg a veselice iz 80-ih krenu da se oblače slojevito? Kako su zimu gurale sve te tinejdžerke na ledenom beogradskom asfaltu? E tada na scenu stupa slovenački scenario, šalu na stranu, najveći broj zimskih artikala dolazio je upravo iz Slovenije i prodavao se širom nekadašnje zemlje, a naravno u okviru Robne kuće "Beograd". Tako su u modi tih godina bili džemperi iz fabrike "Rašica", zimske jakne i skafanderi nabavljani su iz radnje "Slovenija sport".

Iako je domaća proizvodnja nudila ograničen broj modela i boja, tinejdžerke su uz malo domišljatosti izgledale unikatno. Nosile su komade proizvedene od kvalitetnih materijala koje zapravo i sada možete videti na ulicama Beograda, jer ih nose naslednice ove vesele generacije. Nešto je nabavljano iz inostranstva ali većina stvari na tinejdžerkama bila je deo proizvodnje velike tekstilne industrije nekadašnje države SFRJ. Ako ste sećate ovog perioda i imate u okolini tinejdžerku potražite neke komade iz te dekade po kutijama na tavanu i podrumu, neki od tih komada i danas bi bili odličan modni izbor za tinejdžerku.