Crni dani Drugog svetskog rata bili su na pragu, a nacisti su već pravili planove za bombardovanje Beograda. Ipak, prestonički nadrilekari nisu mnogo marili za ovakve okolnosti. Tako je u listu „Vreme“ 9. marta 1941. godine izašao promotivni tekst o Zavodu Tesla kod Bajlonove pijace i doktoru Rakovačkom koji „čudotvornim električnim zračenjem“ leči čak i one pacijente za koje zvanična medicina nema leka.

Svedočenja pacijenata

„Ovde su bolesne osobe sa kojima se život poigrao i kojima je ostalo samo da traže spas po svaku cenu ispunjeni fanatičnom verom i željom da ih primi doktor Rakovački, njihov simbol isceljenja i života“, pompezno najavljuje tekst.

Kako se dodaje ispred Zavoda Tesla u Rimskoj ulici broj 3, velika je gužva. Svi čekaju na svoj red. Kada uđu u ovo lečilište pacijenti moraju da sačekaju još malo, ali ovoga puta sedeći u udobnim foteljama dok slušaju kako, iza zatvorenih vrata ordinacije, zuje aparati i glasno pucaju električne varnice tokom tretmana osobe ispred njih.

Na drugom odeljenju u naslonjačama odmaraju pacijenti koji su upravo prošli terapiju. Znojavi su posle zračenja, ali ipak vedri i dobrog raspoloženja. Pacijenti su osobe različitog pola, godina i zanimanja izjednačeni u bolesti i ujedinjeni željom za ozdravljenjem.

Tu je i mladi oficir i oronuli penzioner, a do njih mlada majka ljulja svoju bebu.

Jedna mlada devojka započela je priču o svom slučaju.

„Prošle godine bila sam na zabavi. Igrali smo. Veselili se do pred zoru. Sutra dan nisam mogla reč da izgovorim. Zapaljenje glasnih žica. Zatim zapaljenje pluća i to gripozno. Ležala sam. Prešlo posle u zapaljenje plućne maramice sa komplikacijama gnojenja. Lekari. Banje. Pa ništa. Iz dana u dan venula sam. Temperatura me iscedi, a apetit nikakav. Već sam svaku nadu bila izgubila. Takva sam došla u Zavod Tesla pre dva meseca.

Sada, eto, vidite me. Temperature nemam. Jedem dobro. Probadanje više nikakvo ne osećam. I pevam, kao što sam nekad pevala. Samo gospodin doktor kaže da izdržim još jednu kuru idućeg meseca, za svaki slučaj“.

„Kod mene je bilo pravo zlo“, ubacuje se jedan sredovečni gospodin, svešteno lice iz okoline Šapca.

„Više od dve godine bolovi u potiljku, u krstima. Podrigivanje. Gorušica. Znate naš sveštenički život, još u bogatom kraju, kao što je Šabac. Slave, venčanja, preslave, daće... To su dani kada se naš seljak uistinu gosti. A bez popa i učitelja ti se dani ne mogu ni zamisliti. Moraš da si tu. Parohijani bi se uvredili ako sa njima ne jedeš i ne piješ. Zamislite moje patnje. Spreme ljudi, usluže, počaste. A ja mlad, srce hoće... A posle Bogu dušu. Topio sam se tako, venuo, patio. Lekari i banje odneše sve što sam kroz 15 godina uštedeo, pa ništa. Ni dijagnoza da se utvrdi.

Tek pre tri meseca ovde, u Zavodu Tesla, doktor Rakovački ustanovio je dijagnozu: oboljenje čučne kese i bubrega. Izdržao sam tri kure zračenja i električne masaže. Vratio sam se u život. Jedem, po neku i popijem. Čuvam se, ali sada već radim i opet osećam lepote života. Hvala Bogu i doktoru Rakovačkom.“

Treća pacijentkinja kaže da je imala strašne bolove u stomaku i krvarenje.

„Prvo Koviljača potom Niška Banja. Išla sam od lekara do lekara, ali bez rezultata. Kažu specijalan slučaj klimakterijuma, pogoršan aterosklerozom. A ja, sve gore i gore. Pročitam u novinama za Teslinu struju i doktora Rakovačkog... Pre mesec dana, na Železničkoj stanici jedva sam se popela na dvojku, vožnja tramvajem izgledala mi je beskrajna, a tek onih 100 metara od Bajlonovog trga, kroz pijacu, do Rimske ulice, prava golgota. A sada, hvala Bogu, ni nervoze, ni bolova, ni krvarenja. Jedem dobro. Osećam se dobro. Pa meni je tek 37 godina i već sam bila svaku nadu izgubila...“

 Foto: Digitalna Narodna biblioteka Srbije / "Vreme", 1941.

I ministri na lečenju

Među pacijentima su i dvojica bivših ministara koji, posle tretmana, „bistre“ politiku.

"Mi smo već nekoliko puta iskreno rekli, Teslina struja nas je spasla i održala u životu. Svakome je svesrdno preporučujemo", rekoše u glas.

Bivši ministar narodnog zdravlja, inače i sam lekar, dodaje da mu električna masaža baš pomaže. Inače, u samom tekstu (pomalo čudno zar ne? op. aut.) nema njegovog imena.

"Ne osećam više reumatične bolove. Krećem se lako. U Teslinu struju visokog napona imam puno poverenje. Mene, kao lekara, interesuje pa i iznenađuje, zašto naši medicinski krugovi ne obrate više pažnje na zračenje i masažu Teslinom korisnom strujom. Umesto toga kod nas prave smetnje i pometnje..."

Naravno, čitaocima se u tekstu obratio i sam doktor Rakovački.

"Kao direktor Zavoda Tesla stavio sam sebi dva zadatka. Prvo da primenom Tesline korisne struje pomognem svoje zemljake i to i one slučajeve koji su, do sada, smatrani za potpuno izgubljene. Da ih osposobim, podignem. Da ih vratim u život. Drugo, da Zavod Tesla bude što uređeniji, što savršeniji. Najbolji u Evropi. I što je glavno, jeftin i pristupačan svakome. Svako ima prava da se leči, svako ima prava da živi, siromah kao i bogat. Svako treba da bude zdrav, jer samo zdrave osobe su korisni i potrebni članovi društva."

Foto: Digitalna Narodna biblioteka Srbije / "Vreme", 1941.

Jeftina struja i ne treba ti banja

Kako promotivni tekst dodaje, Teslina korisna struja primenjuje se kod raznih oboljenja: hroničnog oboljenja zglobova i mišića, tuberkuloze kostiju i žlezda, grudnih bolesti, bolesti srca, čula vida, sluha, mirisa, astme, oboljenja želudačnog crevnog trakta, žučne kese, jetre, krvnih sudova, skleroze, bubrega, prostate, polnih organa, polne nemoći, oduzetosti, reumatizma, gihta, rahitisa, dečje paralize... (U to vreme nisu postojali ni AIDS ni korona, ali da jesu sigurno bi tretman u ovom lečilištu i kod njih makar pomagao pacijentima, op. aut.)

Takođe, naglašave se da umor, telesna klonulost, prevremena starost, nervoza i slično, primenom Tesline korisne struje nestaju u samo nekoliko dana.

A kakvi su tretmani? Pa, razlikuju se od pacijenta do pacijenta. Jedni dobijaju električnu masažu, drugi jake talase, treći efluvije (sitne talase), dok se zračenje ultra kratkim talasima primenjuje samo u specifičnim slučajevima kada je potrebno prečišćavanje krivi i pojačana cirkulacija.

I što je najvažnije, kod svih oboljenja gde se uspešno primenjuje Teslina korisna struja, banja je potpuno nepotrebna. Električna masaža i zračenje korisnom strujom visokog napona, sa potrebnim kombinacijama, efikasniji su od svih banja i neuporedivo jeftiniji, zaključuje se u tekstu.

I? Šta kažete? Da li biste smeli da se prepustite nekom od tretmana Zavoda Tesla?