Koferi spakovani, uzbuđenje lagano raste – i tako pred svaki „dan D“ koji će napokon osvanuti na plaži. A za bezbrižan odmor bez neugodnih iznenađenja valja proveriti (i to više puta) poduži spisak predostrožnosti, upozorenja, saveta, uputstava... Pogotovo ako ste mlada devojka koja se iz grada zaputila na more.

Jer, lepe mlade dame, čini se, imaju više razloga za oprez. Tako su bar smatrali urednici štampe koji su uoči „pika“ letnje sezone objavili iscrpno uputstvo namenjeno mladim damama u Jugoslaviji.

Ovde, doduše, nije bilo uobičajenih pretnji – ni ćudljivi morski talasi, ni skliske litice, ni leškarenje po najjačem suncu, već – zgodni i lepi mladići. I ma koliko zgodni i lepi, uzalud sve ako se ispostavi da su od „pogrešne vrste“.

Kako izbeći dosadnjakoviće (pa još ne preterano zgodne)?

Ova interesantna zbirka preporuka pojavila se na stranicama štampe 1973. godine. Savetodavci su, čini se, ozbiljno shvatili principe istraživačkog novinarstva. Kako ni svi momci nisu isti, valjalo je prepoznati određeni tip, šta ga to odaje, pa prema tome znati kako sa takvim mladićem izaći na kraj. Posebno je to bilo važno za devojke koje su makar potajno priželjkivale letnju ljubavnu romansu.

Svakako, uz mini letnje haljine i preplanulu kožu, lepim curama nije bilo teško privući zadivljene poglede. Ipak, valjalo je i na potiljku držati otvorene oči, i to od prvog dana – jer, „lako se može dogoditi da vam se još pri dolasku navrze neki mladić, doduše, ne naročito zgodan, ali očigledno željan vašeg društva“.

Takvo bi udvaranje isprva moglo biti laskavo, pogotovo za devojke po prirodi stidljivije. Međutim, ovakav mladić bi se ubrzo mogao pokazati kao pravi dosadnjaković. Zato je bilo korisno da devojke uoče i druge znake upozorenja: „U pogledu ovog tipa nema zabune – u njemu ima nečeg fizički neprivlačnog i on to zna, zbog toga spremno juriša na najzgodniju devojku čim se pojavi, jer zna da docnije neće imati mnogo izgleda za uspeh“.

Spaze li ovakvog momka, devojkama se savetovalo da izbegavaju pozive za sastanke i nipošto ne otkrivaju tačno mesto boravka. Ne samo da će ih ovaj tip ugnjaviti, već od njega, pisala je štampa, ne bi mogli da im priđu ni zgodniji momci.

Foto: Flickr /foundin_a_attic

Dosadnjakovići, pa još suviše zgodni – i izgled može da vara

Bez daljnjeg, svaka bi devojka na plaži rado srela lepog i privlačnog momka. Ali, može li se verovati tipu koji je suviše zgodan?

Savetodavci mladim damama i ovde skreću pažnju: „Videvši njega, mogu vam se šake oznojiti od uzbuđenja, ali gledajte da vam glava ostane bistra i ponavljajte u sebi: ,Tako se on udvara svim devojkama!’“.

Pritom, ako i prihvate „rizik“ te utanače sastanak, ne bi valjalo poverovati u sve što zgodan momak kaže.

Tako nešto posebno važi za najzabavnijeg momka u društvu. Naime, i on se vrlo lako može pretvoriti u dosadnjakovića, što će i devojke shvatiti kada po ko zna koji put pokuša da ih šarmira istim šalama. Rešenje je, pak, jednostavno: „Držite se trezvenih ali pažljivih mladića, koji vas neće mnogo zasmejavati ali će ostati uz vas kad treba da se potegli prtljag“.

Zavodnici, sportisti, pametnjakovići i „lažnjaci“ – sve (pod)vrste mladića za izbegavati

Dok raskrinkavanje duhovitih momaka možda i ne ište mnogo truda, postojala je, međutim, još jedna sorta potencijalno sumnjivih: zgodni i preplanuli. Pogotovo ukoliko su preplanuli i pre nego što stignu na letovanje. I ne samo to, nego i takvih mladića ima nekoliko „podvrsta“.

Naime, nije sasvim svejedno da li su to sportisti ili, pak, lažno preplanuli momci. Dok su prvi „suviše razmaženi brzim osvajanjem i spremni na brze raskide“, ovi potonji, „ako mogu da slažu za preplanulost, mogu i za sve ostalo“. Treća kategorija pripala je takozvanim profesionalnim zavodnicima koji „se sele od letovališta do letovališta – a nije teško pogoditi ko im plaća provod!“.

Najbezbolnije je, dakle, držati se mladića koji su na plažu došli pomalo ubledeli. Tako će i oni imati razumevanja za dame dok ne prođu faze „od crvenila – kao rak pa do bronzano-mrke“.

I ovo je, pak, daleko od kraja spiska „pogrešnih vrsta“ mladića. Neki od njih će izigravati pametnjakoviće i avanturiste, spremne da povedu devojke na razna uzbudljiva mesta. Obazrivost nije na odmet ni kada je reč o mladiću koji je među prvim susedima u letovalištu.

Mada bi on mogao biti idealno društvo prvih nekoliko dana, ostatak letovanja se pored njega lako može pretvoriti u gnjavažu – baš kao i sa dosadnjakovićima koji nisu preterano lepi i zgodni, a koji se navrzu mladim damama čim pristignu na odmor. Još manje je ugodno ako devojke nalete na kakvog „pokroviteljskog tipa koji će se, zatim, mešati u sve njihove ljubavne pustolovine.

Foto: Flickr / bertknot

Pravila bezbednog „sudara“ u mraku

Mada bez sumnje dobronamerni, ovakvi saveti su mlade dame mogli ostaviti u opravdanoj nedoumici. Učinilo bi se da svaki momak, ma koliko pristojan i zgodan, sigurno krije i neku neugodnu manu. Posebno su među takvima problematični i oni skromniji koji – kao, slučajno – nikada pri ruci nemaju sitninu. Ako ne planiraju da im ušteđevina ode na čašćavanje momaka, devojkama bi valjalo da ovakve cicije zaobilaze u širokom luku.

A uz oprez koji ištu sunčanje i šetnja po vrelom danu, rizik postaje još veći u večernjim izlascima. Kako i druženje po noći „zahteva izvanrednu obazrivost“, devojke bi na plaži trebalo da „sve ono što mladići kažu u mraku – propuste najpre kroz gusto sito, pa tek ono što ostane – poveruju“.

Gde se kriju mladići sa zlatnim dušama?

Očito, pošto i „letovanje ima svoje zakone i pravila“, jedno od njih glasi i da ništa ne treba prihvatati suviše ozbiljno. Što se pristojnih momaka tiče, štampa veli da ne bi trebalo prenebregnuti stidljive momke, „jer se u njima često kriju zlatne duše“.

A momak sa zlatnom dušom rado će provoditi vreme u društvu mališana, igrajući se sa njima i praveći zamke od peska. Ako je sportskiji tip, prijatnog mladića će odati i način na koji igra fudbal: ako se toliko zanese da ni na šta drugo ne obraća pažnju, izvesno je da će ga zanos popustiti kada padne veče – a tada se „može iščauriti u sasvim pristojnog i zabavnog mladića“. Sve što lepoj devojci preostaje jeste da zanesenom momku uputi čaroban osmeh, ašikuje i – čeka.

Svakako da pored opštih valja imati na umu i posebna upozorenja na oprez. Izbegava li momak da kaže gde je odseo, nipošto mu ne treba verovati. Lako se može ispostaviti da tajanstveni mladić ima šta da krije, pa bi devojci mogao prećutati da ga „tamo čekaju žena i sitna dečica“.

Posebno upozorenje je važilo i za mladiće koji razbacuju novac šakom i kapom – jer, „nije teško zaključiti šta njime žele da kupe“. Naposletku, bili zgodni ili preplanuli, čini se da pristojne momke najviše odaje ukoliko nisu preterano upadljivi. Sve što mladim damama ostaje jeste da otvore četvore oči, a zaslužen odmor na plaži provedu u dobrom raspoloženju – sa ili bez pratnje očaranih mladića.