Prema svim statistikama, generacije koje su rođene od pedesetih do sredine šezdesetih godina prošlog veka živele su najsrećnije, najbolje i najspokojnije. Ni one pre njih, ali ni one posle, nisu imale privilegiju da najmanje tridesetak godina života provedu u miru i blagostanju. O ovome svedoče i mnogi sportski događaji i prvenstva koji su se održali u Beogradu u ovom periodu.

Prvo svetsko prvenstvo u kuglanju – muškarci i žene

Prvo svetsko prvenstvo u kuglanju održano je u Beogradu 1953. godine. U konkurenciji žena prvo mesto osvojila je Austrija sa 2206, a drugo Jugoslavija sa 2186 čunjeva.

U muškoj konkurenciji Jugoslavija je bila prva sa 4997, druga Austrija sa 4832, a treća Demokratska Republika Nemačka (DDR) sa 4754 čunjeva.

Na inicijativu Kuglaškog saveza Jugoslavije 1951. godine u Beču sazvana je sednica bivših sekcija igre sa 9 čunjeva, na kojoj je odlučeno da se sazove konferencija bivših članova IBA. Tako je 27. januara 1952. godine u Hamburgu, u prisustvu delegata iz Austrije, Finske, Francuske, Belgije, Luksemburga, SR Nemačke, Švedske, Švajcarske i Jugoslavije održan osnivački kongres Međunarodnog kuglaškog saveza Federation Internationale des Quilleurs (FIQ) na kojem su priznata sva četiri kuglaška sistema.

Evropsko prvenstvo u košarci za žene, 1954. godine

Evropsko prvenstvo u košarci za žene se održava na svake dve godine pod patronatom FIBA. Ovo takmičenje je ujedno i kvalifikacioni turnir za plasman na svetsko prvenstvo i Olimpijske igre. Prvo evropsko prvenstvo u košarci je održano u Beogradu 1954. godine. Na ovom prvenstvu, Sovjetski Savez je osvojio zlato, Čehoslovačka srebro, a Bugarska reprezentacija bronzu.

Prvenstvo u sportskom ribolovu, Svetsko prvenstvo u rukometu, Evropsko prvenstvo u streljaštvu

U Beogradu je 1957. godine održani Prvo evropsko i svetsko prvenstvo u sportskom ribolovu. Takođe, od 13. jula do 20. jula 1957. godine, u Beogradu je održano prvo Svetsko prvenstvo u rukometu za žene. Učestvovalo je devet reprezentacija podeljenih u tri grupe A, B, C, sa po tri ekipe. U grupama se igralo svako sa svakim. Trećeplasirane ekipe su formirale novu grupu u kojoj se igralo za plasman od sedmog do devetog mesta. Dve prvoplasirane ekipe iz grupa u predtakmičenju formirale su dve polufinalne grupe, I i II, sa po tri ekipe. Grupe su formirane tako da su grupu I sačinjavale ekipe prvoplasiranih iz grupa A i C, i drugoplasirani iz grupe B, a grupu II, prvoplasirani iz grupe B i drugoplasirani iz grupa A i C. Trećeplasirani su igrali za peto, drugoplasirani za treće, a prvoplasirani finalnu utakmicu za prvo mesto.

I Еvropsko prvenstvo u streljaštvu za žene i juniore, održano je prvi put u Beogradu 1957. godine.

Finalni turnir kandidata za svetskog prvaka u šahu, 1959. godine

Turnir kandidata 1959. bio je četvrti takav turnir u organizaciji FIDE. Održan je u tri jugoslovenska grada: Bledu, Zagrebu i Beogradu od 6. septembra do 31. oktobra. Učestvovalo je osam igrača, a FIDE je na ovom turniru primenila novi, četvorokružni sistem takmičenja (na prva tri turnira kandidata igralo se dvokružno). Osim šest prvoplasiranih sa Međuzonskog turnira 1958. godine, pravo učešća imali su Vasilij Smislov, kao finalista Svetskog prvenstva 1958. godine, i Paul Keres, kao drugoplasirani s prošlog turnira kandidata u Amsterdamu. Najuspešniji je bio Mihail Talj i tako postao izazivač Mihailu Botviniku za meč za titulu svetskog prvaka naredne godine.