Prve košarkaške utakmice u Srbiji odigrane su na terenima u Osnovnoj školi "Kralj Petar Prvi", mestu na kome je košarkaška lopta prvi put zatresla mrežicu košarkaškog obruča u Beogradu i Srbiji.

Dolazak prve košarkaške lopte u Beograd

Na prste jedne ruke mogu se nabrojati gradovi sa košarkaškom tradicijom koju ima Beograd. Hajde da ne cepidlačimo, dodaćemo prste i druge ruke, a tvrdnju potkrepiti rečima čoveka koji je "zasejao košarkaško seme" u Beogradu. Naime, početkom dvadesetog veka, čovek koji je doneo prvu košarkašku loptu u Beograd, Vilijem Vajlend očito je imao "oštro oko" i dobar skauting kada je nakon boravka u Beogradu zapisao: "Južni Sloveni, zajedno sa Estoncima, najtalentovaniji  su za košarku u Evropi". On je bio aktivista Vojske spasa koji je oktobra 1923. godine stigao u Beograd sa idejom da ovaj deo Evrope upozna sa igrom između dva koša.

Nastavnike fizičkog vaspitanja, gimnastike, profesore, učenike, članove Sokola, tada najmasovnije organizacije mladih, upoznaje sa novim sportom koji je u Americi već uveliko imao duboke korene - košarkom. Vajlend je dva meseca držao kurseve košarke. Interes Beograđana bio je izuzetan, tako da je košarka gotovo odmah stekla popularnost. Veliki broj i znatiželjnih ali i ljudi zainteresovanih za novi i zanimljivi sport, prisustvovalo je seminarima.

Interes je pokazala i tadašnja štampa, pa "Politika" o košarci piše: "Basket-bal u Beogradu – Sportski klub Jugoslavija zasnovao je odeljak za veoma popularnu igru Basket-bal. Uvereni smo da će ova igra steći mnogo pristalica među ljubiteljima lakih i gracioznih sportova, za koje nisu potrebne naročite atletske sposobnosti. Ova igra, u kojoj nema surovosti, veoma je zgodna za nežnu decu i ženskinje...". Treba napomenuti da je košarka ubrzo osvojila ove prostore, pa je tako Sokolski Savez Kraljevine Jugoslavije postao član Internacionalne federacije amatera za košarku.              

Vajlendov domaćin, i u isto vreme prevodilac, bila je Dragica Popović iz beogradskog Crvenog krsta. Kao znak zahvalnosti, Dragici je poklonjena i prva košarkaška lopta koja je stigla u Beograd. Ista ona lopta kojom je odigrana i prva košarkaška utakmica u dvorištu današnje osnovne škole "Kralj Petar Prvi" 8. oktobra 1923. godine. I tu je počela priča o košarci o kojoj ima šta da se priča. Od te beogradske 1923. do 1970. godine, i Ljubljane i osvajanja prve zlatne svetske titule, kada je pobeđena reprezentacija SAD rezultatom 70:63.

Foto: Politikin Zabavnik - Osnovna škola "Kralj Petar I"

Prva pravila Basket-bala

A te 1923. godine gimnazijalci su, nakon završenog kursa u školi "Kralj Petar Prvi", preneli košarkašku konstrukciju u dvorište Druge gimnazije, koja se nalazila na mestu sadašnjeg zdanja Politike, i nastavili da igraju basket.

Učenici Druge muške gimnazije, Sveta Rančić i Svetislav Vulović preveli su košarkaška pravila koja su objvljena u "Sportskoj biblioteci" naredne, 1924. godine, što se smatra i prvim zvaničnim pravilima košarkaške igre kod nas.

Pravila:

 1. Lopta može da se baci u bilo kojem smeru s jednom ili obe ruke.
 2. Lopta može da se udari u bilo kojem smeru, s jednom ili obe ruke, ali nikada šakama.
 3. Igrači ne smeju da trče s loptom, već moraju da je bace s mesta na kojem su je primili. Tolerisaće se ako igrač primi loptu trčeći velikom brzinom, ako se pokuša zaustaviti.
 4. Loptu igrači moraju držati u ili među dlanovima, ne sme se pridržavati telom ili rukama.
 5. Zabranjeno je gurati, držati, podmetati i udarati protivnika. Prvi prekršaj beležiće se kao faul, drugi kao diskvalifikacija do prvog sledećeg koša. Ako je utvrđena namera povređivanja, igrač će biti isključen do kraja utakmice bez mogućnosti zamene.
 6. Prekršaj je i udaranje lopte šakom.
 7. Kad bilo koja ekipa skupi tri prekršaja zaredom, protivnik će dobiti bod.
 8. Gol (koš) se broji kada igrač ubaci loptu u koš i ona ostane unutra, pod uslovom da ekipa koja se brani ne sme da dira koš.
 9. Kad lopta ode izvan igre, ubaciće je igrač koji ju je prvi dirao. U slučaju dileme, sudija će je ubaciti u igru. Pet sekundi ima igrač da vrati loptu u igru, prođe li vreme, loptu dobija suparnik. U slučaju namernog oduzimanja vremena sudija će suditi prekršaj.
 10. Sudija će biti zadužen za beleženje prekršaja i ima ovlašćenje da isključi igrača prema tački 5.
 11. Sudija će odlučiti kada je lopta u igri, izvan igre, kojoj strani pripada, i pratiće vreme. Odlučiće i da li je postignut koš i pratiti rezultat, kao i ostale dužnosti koje obično obavlja sudija.
 12. Utakmica se igra dva puta po 15 minuta, s pet minuta odmora između poluvremena.
 13. Pobednik je ekipa koja postigne više pogodaka. U slučaju remija, kapiteni će dogovoriti hoće li se igrati do prvog sledećeg koša.

Iz gimnazijskih dvorišta, košarka se u Beogradu seli na Tašmajdan i Kalemegdan, u sokolske klubove... Sve ostalo je istorija, lepa istorija koja se još uvek sa uspehom ispisuje.

Prva zvanična košarkaška utakmica u svetu odigrana je u američkom gradiću Springfild, u saveznoj državi Masačusets 20. januara 1892. godine.