Zatvori
Treba vam majstor, frizer, rezervacija u restoranu ili neka druga usluga ili pomoć u Beogradu, a nemate vremena da tražite?
Treba vam majstor, frizer, rezervacija u restoranu ili neka druga usluga ili pomoć u Beogradu, a nemate vremena da tražite?

Koliko kalorija ima džem i pekmez?

Na našim prostorima voćni džem podrazumeva određenu količinu voća koja se kombinuje sa velikom količinom šećera i nešto vode i potom dugo kuva čime se aktivira sastojak po imenu pektin koji omogućuje smesi da se zgusne kada se ohladi - mada se za ovu svrhu često dodaje i kupljeni želatin.

Zbog same činjenice da je u pitanju velika količina voća koja se kombinuje sa šećerom i potom redukuje kuvanjem, razumljivo je da je džem namirnica koja je nabijena ugljenim hidratima i kalorijama. Preporučena "porcija" džema je jedna supena kašika (oko 20g) i ova količina u proseku sadrži oko 56 kalorija, 13g ugljenih hidrata (od čega su oko 9g šećeri) i izuzetno malu količinu vlakana.

Pektin u voćnom džemu dokazano umanjuje rizik od raka i poboljšava zdravlje kože, kose i noktiju, a takođe i umanjuje rizik od srčanog udara, šloga i kardiovaskularnih bolesti. Ipak, zbog visokog sadržaja šećera i visoke kalorične vrednosti, džem se ne preporučuje gojaznima ili osobama koje pate od dijabetesa.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost raznih džemova.

Namirnica Količina Kalorije
Džem od borovnice 100g 250 cal
Džem od crne ribizle 100g 250 cal
Džem od kajsije 100g 250 cal
Džem od kupina 100g 250 cal
Džem od šljiva 100g 250 cal
Džem od višanja 100g 250 cal
Pekmez od jagoda 100g 250 cal
Puter od badema 100g 614 cal
Pekmez od jagoda 100g 250 cal
Pekmez od grožđa 100g 255 cal

Izrada personalizovanog jelovnika
Personalizovane preporuke
Recepti za sva jela iz jelovnika
Online kontrole i praćenje
Korekcije jelovnika
Preporuke za put

Nutricionista Beograd - Jedi i pobedi
Sponzor stranice "Kalorijska vrednost" - Jedi i pobedi - Nutricionista Beograd.