Zatvori

Koliko kalorija ima džigerica?

Džigerica nije toliko čest gost na našoj trpezi kao meso i mesne prerađevine, ali treba imati u vidu da uveliko stiče popularnost u svetu kao "superhrana" zato što sadrži velike količine vitamina i hranjivih sastojaka uz nizak sadržaj masti i relativno nisku kalorijsku vrednost.

Primera radi, oko 100gr juneće džigerice u proseku sadrži 23gr proteina, samo 4gr masti i ugljenih hidrata i oko 153 kalorija i odličan je izvor Vitamina B i C, gvožđa, kalijuma, fosfora, bakra, riboflavina i niacina. Takođe se smatra jednim od najboljih izvora Vitamina A koji možemo da dobijemo iz životinjskog porekla, gde je samo jedna porcija dovoljna da zadovolji sve vaše dnevne potrebe za ovim vitaminom.

Međutim, zbog toga što je džigerica kao namirnica toliko nabijena hranjivim sastojcima, treba se posavetovati sa lekarom pre nego što značajno povećate unos džigerice preko preporučenog maksimuma.

Prekomeran unos može da dovede ne samo do povišenog holesterola već i do viška vitamina A što može izazvati probleme na vašoj sopstvenoj džigerici koja neće postići da obradi toliku količinu ovog vitamina.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost džigerice.

Namirnica Količina Kalorije
Pileća džigerica 100g 167 cal
Svinjska džigerica 100g 165 cal

Izrada personalizovanog jelovnika
Personalizovane preporuke
Recepti za sva jela iz jelovnika
Online kontrole i praćenje
Korekcije jelovnika
Preporuke za put

Nutricionista Beograd - Jedi i pobedi
Sponzor stranice "Kalorijska vrednost" - Jedi i pobedi - Nutricionista Beograd.