Zatvori

Koliko kalorija ima kupus?

Kupus nam je dobro poznata povrćka koja se na našim prostorima koristi od davnina i u svim mogućim oblicima - od sirovog i iseckanog u salati, do kuvanog, ukiseljenog ili pečenog. Iako deluje kao rođak zelene salate, kupus zapravo pripada istoj porodici povrća kao brokoli, karfiol i kelj.

Nije nikakvo iznenađenje da je kupus izuzetno zdrava namirnica koju možete konzumirati u velikim količinama u svakodnevnoj ishrani. Prepun je vitamina, minerala i vlakana i veoma je izdašna namirnica u odnosu na količinu kalorija koje sadrži. To znači da čak i tokom većine dijeta možete dodati veliku količinu kupusa bilo kom obroku da uvećate njegov volumen i dugo održite sitost, što vam može pomoći da ostvarite ciljeve gubitka težine.

Pored toga, kupus sadrži obilje vitamina, minerala i anti-oksidanata. Sadrži osobito visok procenat esencijalnog vitamina K koji je od vitalnog značaja za proces zgrušavanja krvi i nalazi se u lisnatom povrću - čak 85% dnevnog unosa na jednu porciju kupusa od 89gr, što uzgred sadrži samo 22 kalorije. Ista količina će vam pružiti 54% dnevnog unosa vitamina C.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost različitih vrsta kupusa.

Namirnica Količina Kalorije
Crveni kupus 100g 31 cal
Kineski kupus 100g 16 cal
Kupus 100g 25 cal
Supa od kupusa 100g 28 cal

Izrada personalizovanog jelovnika
Personalizovane preporuke
Recepti za sva jela iz jelovnika
Online kontrole i praćenje
Korekcije jelovnika
Preporuke za put

Nutricionista Beograd - Jedi i pobedi
Sponzor stranice "Kalorijska vrednost" - Jedi i pobedi - Nutricionista Beograd.