Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič

Koliko kalorija ima kupus?

Kupus nam je dobro poznata povrćka koja se na našim prostorima koristi od davnina i u svim mogućim oblicima - od sirovog i iseckanog u salati, do kuvanog, ukiseljenog ili pečenog. Iako deluje kao rođak zelene salate, kupus zapravo pripada istoj porodici povrća kao brokoli, karfiol i kelj.

Nije nikakvo iznenađenje da je kupus izuzetno zdrava namirnica koju možete konzumirati u velikim količinama u svakodnevnoj ishrani. Prepun je vitamina, minerala i vlakana i veoma je izdašna namirnica u odnosu na količinu kalorija koje sadrži. To znači da čak i tokom većine dijeta možete dodati veliku količinu kupusa bilo kom obroku da uvećate njegov volumen i dugo održite sitost, što vam može pomoći da ostvarite ciljeve gubitka težine.

Pored toga, kupus sadrži obilje vitamina, minerala i anti-oksidanata. Sadrži osobito visok procenat esencijalnog vitamina K koji je od vitalnog značaja za proces zgrušavanja krvi i nalazi se u lisnatom povrću - čak 85% dnevnog unosa na jednu porciju kupusa od 89gr, što uzgred sadrži samo 22 kalorije. Ista količina će vam pružiti 54% dnevnog unosa vitamina C.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost različitih vrsta kupusa.

NamirnicaKoličinaKalorije
Crveni kupus100g31 cal
Kineski kupus100g16 cal
Kupus100g25 cal
Supa od kupusa100g28 cal