Zatvori
Treba vam majstor, frizer, rezervacija u restoranu ili neka druga usluga ili pomoć u Beogradu, a nemate vremena da tražite?
Treba vam majstor, frizer, rezervacija u restoranu ili neka druga usluga ili pomoć u Beogradu, a nemate vremena da tražite?

Koliko kalorija ima luk?

Crni luk, beli luk, praziluk i sve ostale vrste luka koje koristimo u ishrani na našim prostorima dolaze nam iz porodice Alijum. Svima je već poznato da se beli luk smatra narodnim lekom za prehlade, infekcije i respiratorne bolesti, dok su crni luk naše bake seckale i stavljale nam u čarape da leče uganuća noge i otoke.

Ova narodna verovanja imaju u sebi zrno istine jer su povrćke iz porodice alijum prebogate hranjivim materijama, vitaminima i mineralima. Osobito su prisutni vitamini B kompleksa, vitamin C, folna kiselina, kalijum, selen i mangan.

Crni i beli luk takođe imaju visok sadržaj rastvorljivih vlakana po imenu fruktani koji hrane i neguju dobre bakterije u želucu. Sve vrste luka takođe sadrže puno anti-oksidanata i imaju efekta protiv određenih štetnih bakterija poput sojeva E.coli i kandida bakterija koje su čak otporne na više vrsta medicinskih tretmana.

Takođe su pokazali dobre rezultate u borbi protiv virusa i stomačnih parazita, a deluju i protiv upala jer sadrže kvertecin.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost luka.

Namirnica Količina Kalorije
Beli luk u prahu 100g 331 cal
Beli luk 100g 149 cal
Crni luk u prahu 100g 341 cal
Francuski supa od luka 100g 23 cal
Glukoza 100g 286 cal
Glukozni sirup 100g 387 cal
Hleb sa belim lukom 100g 350 cal
Krem supa od luka 100g 44 cal
Luk 100g 40 cal
Mladi crni luk 100g 32 cal
Mleveni luk 100g 40 cal
Praziluk 100g 61 cal
Supa od luka 100g 23 cal

Izrada personalizovanog jelovnika
Personalizovane preporuke
Recepti za sva jela iz jelovnika
Online kontrole i praćenje
Korekcije jelovnika
Preporuke za put

Nutricionista Beograd - Jedi i pobedi
Sponzor stranice "Kalorijska vrednost" - Jedi i pobedi - Nutricionista Beograd.