Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič

Koliko kalorija ima maslinovo ulje i masline?

Masline su sitno voće koje raste na stablu maslina i spadaju u grupu voćki koštunica, što znači da su rođake manga, trešanja i višanja, badema, pistaća, bresaka i sličnih.

Masline imaju jako visok sadržaj moćnih anti-oksidanata i mogi da imaju dobre rezultate u borbi protiv osteoporoze i karcinoma. Takođe sadrže jako visok procenat zdravih masti koje se procesom ceđenja izvlače iz njih radi proizvodnje maslinovog ulja, koje je osnova izuzetno zdrave mediteranske ishrane.

Maslinovo ulje se koristi u salatama, prelivima i kuvanju. Iako se masline konzumiraju i kao ceo plod, preko 90% maslina koje se proizvode u mediteranskom regionu koristi se za proizvodnju ulja. Jedan plod masline sadrži oko 11-15% masnoća, od čega 74% sačinjava oleinska kiselina, monozasićena masna kiselina koja je glavni sastojak maslinovog ulja.

Pruža brojne pogodnosti po zdravlje kao na primer protiv-upalna svojstva, umanjeni rizik od srčanih bolesti pa čak i pomoć pri tretiranju nekih vrsta karcinoma. Od vitamina i minerala, masline imaju visok sadržaj vitamina E, gvožđa, bakra i kalcijuma.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost različitih vrsta maslinovog ulja i maslina.

NamirnicaKoličinaKalorije
Crne masline100g115 cal
Masline100g115 cal
Maslinovo ulje100ml884 cal
Zelene masline100g115 cal