Zatvori
Treba vam majstor, frizer, rezervacija u restoranu ili neka druga usluga ili pomoć u Beogradu, a nemate vremena da tražite?
Treba vam majstor, frizer, rezervacija u restoranu ili neka druga usluga ili pomoć u Beogradu, a nemate vremena da tražite?

Koliko kalorija ima maslinovo ulje i masline?

Masline su sitno voće koje raste na stablu maslina i spadaju u grupu voćki koštunica, što znači da su rođake manga, trešanja i višanja, badema, pistaća, bresaka i sličnih.

Masline imaju jako visok sadržaj moćnih anti-oksidanata i mogi da imaju dobre rezultate u borbi protiv osteoporoze i karcinoma. Takođe sadrže jako visok procenat zdravih masti koje se procesom ceđenja izvlače iz njih radi proizvodnje maslinovog ulja, koje je osnova izuzetno zdrave mediteranske ishrane.

Maslinovo ulje se koristi u salatama, prelivima i kuvanju. Iako se masline konzumiraju i kao ceo plod, preko 90% maslina koje se proizvode u mediteranskom regionu koristi se za proizvodnju ulja. Jedan plod masline sadrži oko 11-15% masnoća, od čega 74% sačinjava oleinska kiselina, monozasićena masna kiselina koja je glavni sastojak maslinovog ulja.

Pruža brojne pogodnosti po zdravlje kao na primer protiv-upalna svojstva, umanjeni rizik od srčanih bolesti pa čak i pomoć pri tretiranju nekih vrsta karcinoma. Od vitamina i minerala, masline imaju visok sadržaj vitamina E, gvožđa, bakra i kalcijuma.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost različitih vrsta maslinovog ulja i maslina.

Namirnica Količina Kalorije
Crne masline 100g 115 cal
Masline 100g 115 cal
Maslinovo ulje 100ml 884 cal
Zelene masline 100g 115 cal

Izrada personalizovanog jelovnika
Personalizovane preporuke
Recepti za sva jela iz jelovnika
Online kontrole i praćenje
Korekcije jelovnika
Preporuke za put

Nutricionista Beograd - Jedi i pobedi
Sponzor stranice "Kalorijska vrednost" - Jedi i pobedi - Nutricionista Beograd.