Zatvori
  • 011info Belgrade guide English version
  • 011info Beogradski vodič

Koliko kalorija ima musli?

Musli je žitarični doručak koji može da ima različite sastojke, ali klasična smesa sadrži ovsene pahuljice, razne vrste semenki, orašastih plodova i sušenog voća. Klasična musli smesa ne sadrži dodati šećer, ali neki proizvođači ga dodaju svojim smesama muslija.

Nutritivne vrednosti muslija zavise od njegovog sadržaja, ali klasičan musli pruža visok sadržaj vlakana, dosta ugljenih-hidrata, skroman procenat proteina iz orašastih plodova i brojne vitamine i minerale koji zavise od njegovih sastojaka. Musli se obično konzumira sa mlekom ili jogurtom, što obezbeđuje dodatan izvor proteina.

Smatra se za odličnu opciju za doručak jer dugo drži sitost i pomaže varenju zahvaljujući svom visokom sadržaju vlakana. Treba ga konzumirati umereno ako pokušavate da izgubite na kilaži jer zbog sušenog voća, orašastih plodova, a ponekad i dodatog šećera koji sadrže neke vrste muslija, musli može da bude iznenađujuće nabijen kalorijama i da vam omete ciljeve. Preporučuje se njegovo konzumiranje samo ujutro za doručak i uz dodatak svežeg voća.

U sledećoj tabeli pogledajte kalorijsku vrednost različitih vrsta muslija.

NamirnicaKoličinaKalorije
Corn Flakes100g357 cal
Crunch od suvog grožđa100g355 cal
Musli100g336 cal
Ovsena kaša100g375 cal